De fiets van… Kasper Asgreen: “Ik verkies mijn fiets een stuk kleiner dan zou moeten, maar met een langere stuurpen kan ik dit compenseren”

Iedereen Flandrien gaat over fietsers en fietsen. Ook profrenners en -rensters hebben een voorliefde voor hun fiets. Het Centrum Ronde van Vlaanderen bestaat 20 jaar. Het Centrum viert dit onder meer met een tentoonstelling over de fietsen waarmee de voorbije twintig jaar toppers en verliezers in de Vlaamse klassiekers reden. De expo loopt nog tot eind 2023.

In een thrillersprint met twee verslaat Kasper Asgreen in 2021 topfavoriet Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen. Op een fiets die net iets te klein lijkt voor hem, maar hij redt het met een langere stuurpen.

Met Kasper Asgreen wint Denemarken in 2021 voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen in 110 jaar, na Rolf Sörensen (1997). Een week vroeger heeft de boomlange renner in Harelbeke reeds de generale repetitie op de Ronde gewonnen. Door de internationaal gewaardeerde aanpak van het jaar voordien krijgt Flanders Classics in 2021 op de valreep in volle coronaperiode groen licht om de Ronde te organiseren. Parijs-Roubaix helaas niet.

In die vreemde Ronde zonder publiek forceert Kasper Asgreen met Mathieu van der Poel de finale op de Oude Kwaremont. Medefavoriet Wout Van Aert sluit aan, maar kraakt op de Paterberg. In de sprint trapt komeet Van der Poel tot 1.500 Watt. Wanneer de Deen alsnog langszij komt, ploft Mathieu ontgoocheld neer in zijn zadel.

Deze fiets hier was niet zijn eerste fiets, wel zijn reserve. “Zowel in Harelbeke als in de Ronde won ik uiteindelijk op mijn reservefiets. Dus wilde ik absoluut dit exemplaar bij me houden.” Asgreen reed daar op ‘clinchers’ ipv op tuben: dat zijn buitenbanden met latex binnenbandjes.

De Deense kampioen staat er op om op een fiets maat 56 te rijden, ondanks het feit dat zo’n afmetingen geschikt zijn voor een renner tot 185 cm lengte. Maar Kasper Asgreen is 192 cm groot en zou een vehikel maat 59 kunnen gebruiken. Toch verkiest hij die zithouding: het verschil tussen zijn stuur en zadelhoogte is opmerkelijk groot. Dat redt hij door een heel lange stuurpen te laten monteren.

Veel tierelantijntjes vertoont zijn zwarte ’S-Works Tarmac SL7’ van Specialized niet: die draagt zijn naam, het Deense landsvlagje en een discrete, zilveren wolvenkop bovenaan de buis. ‘The Wolfpack’, weet je wel.

De man die op training bij de jeugd met cowboyhoed en lange jas verscheen, uit respect voor zijn overleden grootvader, deed het tot zijn 14de uitstekend in… paardendressuur.

www.crvv.be

HOOFDPUNTEN

Beste van Plus

Lees meer