Parket gaat in beroep: verdachte van verijdelde aanslag tijdens Miss België-verkiezing moet in de cel blijven

De Brugse raadkamer besliste dinsdagvoormiddag om Peter C., de vermeende ‘Plopsaland-terrorist’, vrij te laten onder voorwaarden. Maar het parket gaat in beroep tegen die beslissing. De man moet dus in de cel blijven.

jvh, cca, abaBron: BELGA

Peter C. (46) uit Lommel werd op zaterdag 11 februari rond 17.30 uur opgepakt in De Panne. Volgens het federaal parket had hij waarschijnlijk de intentie om een aanslag te plegen tijdens de verkiezing van Miss België. Die verkiezing vond plaats in het Proximus Theater in Plopsaland en ging uiteindelijk met ruim een uur vertraging van start. Peter C. was in het bezit van twee vuurwapens en een kogelwerende vest.

LEES OOK. Peter C., die aanslag wilde plegen op Miss België, had twee wapens bij zich en was in gezelschap van een vrouw (+)

De verdediging benadrukt sinds de start van het onderzoek dat van een verijdelde aanslag absoluut geen sprake was. C. zou de wapens meegenomen hebben omdat hij zichzelf al een hele tijd bedreigd voelde. De wapens zouden naar eigen zeggen enkel gediend hebben om zichzelf te beschermen. Advocaat Walter Van Steenbrugge pleitte eerder al dat een gevangenisstraf niet aan de orde is. “Het gaat hier om een ernstige mentale problematiek en mensen met dergelijke problematiek horen niet thuis in een gevangenis. Zij moeten geholpen worden.”

In de gevangenis liet de verdediging Peter C. onderzoeken door een psychiater en een psycholoog. Uit hun verslagen zou blijken dat hij al langer met zware mentale problemen kampt. Mogelijk voelde C. zich bedreigd omdat hij aan paranoïde wanen zou lijden. Ondertussen kwam ook de gerechtspsychiater tot de conclusie dat de verdachte ontoerekeningsvatbaar zou zijn.

Opname in psychiatrische instelling

In die omstandigheden vroeg meester Walter Van Steenbrugge dinsdagochtend aan de Brugse raadkamer opnieuw om zijn cliënt onder voorwaarden vrij te laten. De Brugse raadkamer volgde meester van Steenbrugge en besloot Peter C. onder strikte voorwaarden vrij te laten. De man moest verplicht opgenomen worden in een psychiatrische instelling in Beernem en moest nauwlettend opgevolgd worden.

Maar het federaal parket ging dinsdagnamiddag in beroep tegen die beslissing van de raadkamer. “Ik betreur dit ten zeerste”, vertelt advocaat Walter Van Steenbrugge. “Niet alleen vanuit mijn rol als advocaat, maar vooral vanuit menselijk oogpunt. De enig juiste uitspraak was die van de voorzitter.” Peter C. moet dus in de cel blijven tot de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling zich binnen twee weken over de zaak buigt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen