Archeologen vinden Romeins grafveld en tempel op sportsite: “Dergelijke vondsten zijn in Vlaanderen uiterst zeldzaam”

Archeoloog Kylian Verhaevert is opgetogen over de unieke vondsten in Elewijt.© jdw

Elewijt -

Tijdens archeologisch onderzoek op het sportpark Hubert Van Innis in Elewijt (Zemst), is een Romeins grafveld met dertig brandgraven gevonden en de aftekening van een openluchttempel. Deze vondsten blijken uniek in Vlaanderen.

Juliaan Deleebeeck

De aanwezigheid van een Romeinse vicus in Elewijt is al lang gekend. “Maar deze vondsten overtreffen ruimschoots onze verwachtingen, zelfs nadat eerdere proefsleuven hadden aangetoond dat er op de site wellicht iets te vinden was”, zegt Kylian Verhaevert, de archeoloog die het werk op de site leidt.

“Het gaat om een grafveld met kringgreppels uit de IJzertijd, dertig Romeinse crematiegraven en een Romeinse openluchttempel. Vlakbij vonden we ook enkele potjes, glasscherven en een mantelspeld. Er zit ook nog een Romeinse of Karolingische waterput, die we gaan droogleggen voor verder onderzoek. Dat is veel meer dan het vooronderzoek liet vermoeden.”

Uitermate zeldzaam in Vlaanderen

“De vindplaatsen worden digitaal opgemeten en met drones in beeld gebracht en het materiaal wordt verzameld en uitgezeefd voor verder onderzoek in ons magazijn.”

“Deze vondsten zijn uniek voor Zemst”, vult archeoloog Christof Vanhoutte aan. ”Zelfs in heel Vlaanderen zijn dergelijke structuren uitermate zeldzaam en worden ze haast nooit aangetroffen. De laatste keer dat dit archeologisch werd geregistreerd dateert al van voor de eeuwwisseling. Het is dan ook een unieke en spectaculaire meerwaarde voor de Vlaamse archeologie. Deze vondst is echt indrukwekkend.”

Heemkring helpt

Tijdens het verplichte onderzoek leverde leden van heemkundige kring De Semse bijstand met hun metaaldetector. (lees verder onder de foto)

Paul Van San (rechts) en Dominique Van Haesendonck hielpen met hun metaaldetector.© jdw

Zij vonden enkele oude munten, een zilveren munt uit de Middeleeuwen en metaalscherven uit ons oorlogsverleden. “Dergelijke vondsten zijn erg belangrijk om ons historisch verleden te reconstrueren en onze inwoners daarvan bewust te maken”, zegt schepen Dominique van Haesendonck (N-VA). Alle vondsten blijven eigendom van de gemeente. Na onderzoek krijgen ze een plekje in het museum van de heemkring.”

Aan het onderzoek en de unieke vondsten hangt wel een prijskaartje van ruim 100.000 euro. De gemeente kan zich niet onttrekken aan het verplichte archeologisch onderzoek.

LEES OOK. Bijkomend archeologisch onderzoek nodig in sportpark Hubert Van Innis

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus