Casper en Casimir kleden boom aan met zwerfvuil: “We willen mensen laten nadenken wat ze doen met deze mooie plek”

Casimir Hermans en Casper Goyvaerts bij hun installatie.© fvv

Gent -

Een opvallend zicht maandag aan de Watersportbaan. In een van de bomen hingen verschillende grijze vuilniszakken te bengelen aan een touw. In de zakken zat ook echt afval, en ze blijken het idee van twee studenten architectuur.

Fien Lakiere

De vuilniszakken zitten vol afval dat Casper Goyvaerts (22) en Casimir Hermans (21) bij elkaar raapten rondom de kop van de Watersportbaan. “Het idee is begonnen met een wandeling, waarbij we zagen dat er heel veel afval ligt in de omgeving. Er staan nochtans veel vuilnisbakken, maar mensen gooien dat er gewoon niet in.”

Door de halfvolle vuilniszakken op te hangen in de boom, willen de studenten voorbijgangers bewustmaken van het probleem. “We hingen een twintigtal vuilzakken op, en willen mensen zo laten schrikken van wat hier allemaal op de grond ligt”, zegt Goyvaerts. “Zo maken we hen bewust van wat ze doen met deze mooie plek, waar ruimte is voor sport en waar veel kinderen langskomen.” (lees verder onder foto)

Al het afval in de vuilniszakken raapten de studenten op in de buurt.© fvv

Goyvaerts en Hermans zitten in hun derde jaar architectuur. “Een van onze vakken draait rond positioneren, waarbij we voor een opdracht de Watersportbaan als een soort podium moeten gebruiken. Er moet naast de architectuur ook een maatschappelijke kant zijn. Er is bijvoorbeeld de invloed van beeld of geluid op de omgeving. Hier is een groot contrast tussen de prachtige boom en het lelijke afval. De wind zorgt voor interessante bewegingen van de zakken. De installatie zorgt voor veel bekijks.”

De zakken blijven niet langer hangen dan een dag, maar volgende maandag doen de studenten het kunstje wel nog eens over. “Ik weet niet wat er zou gebeuren op lange termijn, of er minder afval ligt als we ze laten hangen. Maar het blijft duidelijk een probleem, waar mensen nu eens bij stilstaan. We werden de hele tijd aangesproken en mensen gaven ons allemaal gelijk.”

© fvv