Studenten en activisten vragen ontslag van rector UGent na besparingsronde

© IF

Gent -

Een groep activisten trokken dinsdag in begrafenisstoet naar het rectoraat van UGent. Uit onvrede met het duurzaamheidsbeleid en besparingsronde vragen ze het ontslag van rector Rik Van de Walle.

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. “Durf duurzaam denken”: dertig activisten bezetten campus UGent uit kritiek op besparingen

Met een doodskist met daarop ‘RIP Duurzaamheid aan UGent’ trok een stoet van activisten dinsdagmiddag door de Sint-Pietersnieuwstraat. Aan het rectoraat van UGent hielden ze halt om bloemen neer te leggen aan de kist. De activisten tapeten hun mond ook af met plakband.

De jongeren hebben kritiek op het sociaal en duurzaam beleid van de universiteit en de recente besparingsronde. Begin mei bezetten ze nog vier dagen een campus van UGent. Ze demonstreerden ook tijdens de samenkomst van raad van bestuur die week en hadden een onderhoud met de rector.

Geloofwaardigheid

Maar enkele dagen later raakte bekend dat het besparingsplan toch afgeklopt werd. Dit tot onvrede van de verschillende vakbonden en de activisten. Daarom voerden die dinsdag opnieuw actie. In een mededeling vragen de activisten ook het ontslag van de rector door zijn “autoritair bestuur.”

“De rector zegt de klimaatcrisis serieus te nemen, zegt democratisch overleg serieus te nemen, maar voegt de daad niet bij het woord. Zo verliest hij en de raad van bestuur, alle geloofwaardigheid en legitimiteit. Deze fouten moeten rechtgezet worden”, klinkt de mededeling van de activisten.

© IF

© IF