Paddenoverzet is succes: “Met 41 emmers in totaal 807 amfibieën gered”

In totaal werden 807 padden, kikkers en salamanders gered, dankzij de hulp van vele vrijwilligers van alle leeftijden.© RR

RAVELS -

Op de hoek van de Nijverheidsstraat en de Koningstraat in Weelde (Ravels) zijn sinds half februari welgeteld 807 padden, kikkers en salamanders gered van een gewisse dood onder de banden van voorbijrijdende auto’s en vrachtwagens.

Eddy Meulemans

“Op verzoek van de gemeente hebben wij met Natuurpunt een grote paddenoverzet georganiseerd in Weelde”, zegt Fred Geysels van Natuurpunt Turnhoutse Kempen. “Zo hebben we samen met lokale bewoners en een werkploeg van de gemeente eerst 41 emmers ingegraven in de wegbermen om de amfibieën op te vangen. Via een speciale WhatsApp werd daarna telkens in groep afgesproken om de opgevangen amfibieën veilig naar de overkant te brengen.”

Tientallen vrijwilligers hielpen mee met de overzet. Ook twee klassen van het vijfde leerjaar van gemeentelijke basisschool De Verrekijker in Weelde en enkele bereidwillige helpers met een beperking van vzw Talander kwamen een handje toesteken.

Koude nachten

“We hebben ook vastgesteld dat de temperatuur een grote invloed heeft op de paddentrek”, zegt Fred. “Als het te koud is ’s nachts, komen deze koudbloedige dieren blijkbaar niet in beweging.” (ema)

Ook heel wat kinderen uit de buurt en de lokale basisschool kwamen helpen om de opgevangen amfibieën in emmers veilig naar de overkant van de straat te brengen.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus