“We willen de eigenheid van Knokke-Heist beschermen”: Nu zijn het geen scholen, maar hoge woontorens die commotie veroorzaken

Burgemeester Piet De Groote reageert op de verzuchtingen van actiecomité ‘Stop de Torens.’ Onder meer de toren van One Carlton op het Albertplein vormt een doorn in het oog van de actiegroep.© kds, if

Knokke-Heist -

Het actiecomité ‘Stop de Torens’ kaart de (toekomstige) hoogbouw in Knokke-Heist aan. Onder andere het Plaza-project aan de Wielingen vormt een doorn in het oog, maar tegelijk willen de actievoerders ook “de eigenheid van Knokke-Heist” beschermen. Burgemeester Piet De Groote (GBL) reageert verwonderd. “Wij houden toekomstige hoogbouw net tégen.”

Junior Verbeeke

Een nieuwe dag, een nieuw relletje in Knokke-Heist. Deze keer geen school die overgelaten wordt, wél een toren die commotie veroorzaakt. Het Plaza-project van POC Real Estate, met twee gebouwen van meer dan tien verdiepingen, stuit op protest van het actiecomité Stop de Torens, dat Knokke-Heist wil vrijwaren van verdere hoogbouw. “Als het project wordt uitgevoerd, zal dit het landschap en het uitzicht van en naar het strand verstoren”, klinkt het daar. (Lees verder onder de foto)

Het Plaza-project van POC Real Estate, met twee gebouwen van meer dan tien verdiepingen, stuit op protest van het actiecomité Stop de Torens.© IF

Woorvoerder Vincent Van Dessel verwoordt het zo: “Knokkenaars maken zich zorgen over de “VISTA- en Hoogbouwnota die in 2012 en 2014 werden goedgekeurd in de gemeenteraad van Knokke-Heist”, aldus Van Dessel. “Deze motiveren onder andere de mogelijke locaties en hoogtes van nieuwe bouwprojecten. We hebben al genoeg voorbeelden gezien van dergelijke projecten die de eigenheid van Knokke-Heist aantasten.” Het actiecomité verwijst naar de Heldentorens, One Carlton (Albertplein) en het nog te bouwen Community House in Heist.

Mogelijke site

Opvallend: burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen) wijst erop dat het gemeentebestuur arbitraire hoogbouw net tégenhoudt. “Op bepaalde sites is hoogbouw mogelijk, maar onze nota maakt lukrake torens onmogelijk”, zegt de burgervader. “Neem nu het Casino: daar hebben we beslist om geen hoogbouw te gebruiken, en op de sites die aangekaart worden door het actiecomité, hebben we het aantal verdiepingen ook teruggeschroefd. Er is trouwens nog geen omgevingsvergunning of akkoord over die site.” Nog iets: de site van Wielingen werd opgenomen in de bewuste VISTA-nota als mogelijke site voor grote projecten. “Maar ik zeg u nu: er komen geen extra woontorens meer bij”, aldus De Groote.

Bij het actiecomité hopen ze op een dialoog met het gemeentebestuur: ze willen zich daar constructief opstellen. “Maar het is belangrijk om zoveel mogelijk burgers te mobiliseren en ons ongenoegen te laten horen over het Plaza-project en alle toekomstige vastgoedprojecten die de authenticiteit en charme van Knokke-Heist zullen aantasten”, zegt Van Dessel nog. “Stop de Torens is bereid in dialoog te gaan met de gemeente om tot een overeenstemming te komen.”

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus