Voetbal

“Begrijpe wie kan”, “allesbehalve fair” en “gewoon absurd”: meerdere West-Vlaamse clubs blijven achter met kater na bokkensprongen van Voetbal Vlaanderen

Dosko Kanegem zakt naar derde provinciale, maar dat zou niet gebeurd zijn als Anzegem geen algemeen forfait gegeven had.© Bart Vandenbroucke

West-Vlaanderen -

Op Club Brugge, Cercle Brugge en Jong Cercle na verkeren alle West-Vlaamse voetbalclubs in ‘uitrustmodus’. De prijzen van dit seizoen zijn uitgedeeld en de inschrijvingen voor volgend seizoen zijn ook achter de rug. Woensdag maakt de bond zelfs al werk van de nieuwe reeksindelingen. Daar zitten een paar mistroostige clubs bij, omdat zij zich meer dan ooit het slachtoffer wanen van enkele reglementswijzigingen, veranderde modaliteiten en het nieuwe format in de eindronde. Wij laten een paar betrokkenen aan het woord, maar PC-voorzitter Walter Lava verdedigt de beslissingen van de bond.

Koen Verdruye

Velen hadden het de afgelopen weken over “de bokkensprongen van de bond”. In derde provinciale C bijvoorbeeld eindigde Ingelmunster in de reguliere competitie met vier punten minder dan Aalbeke en verloor in de eindronde ook nog eens van Oudenburg met 3-1 na verlengingen, maar toch mocht de club meteen naar tweede provinciale omdat het de ploeg was met het beste resultaat na negentig minuten van de zes verliezers in de eerste ronde. Bizar, maar wel de realiteit. En helemaal conform ook aan de nieuwe modaliteiten van Voetbal Vlaanderen.

Bij Aalbeke vielen ze van hun stoel toen ze vernamen dat Ingelmunster en niet Aalbeke promoveert. “Begrijpe wie kan”, aldus gerechtigd correspondent Els Maertens. “Wij eindigden als tweede op één punt van kampioen Lendelede en hadden vier punten meer dan Ingelmunster, maar zij mogen nu overgaan omdat zij in de eerste ronde van de eindronde pas verloren na verlengingen en alle andere ploegen na negentig minuten. Vroeger werd er, als er extra stijgers moesten aangeduid worden, gekeken naar de plaats in de eindstand van de verschillende ploegen. En in dat geval waren wij, als enige tweede onder de zes verliezers, de uitverkorene geweest. Het is al het tweede opeenvolgende seizoen dat we naast de titel en promotie grijpen, en dat doet pijn.”

Niet met gelijke of eerlijke wapens

Langemark-Poelkapelle was in vierde provinciale D een heel seizoen in een spannende titelstrijd verwikkeld, maar de club zag uiteindelijk Kuurne kampioen worden. Herexamen dan maar in de eindronde, maar daarin werd VKLP in één match meteen uitgeschakeld door Elverdinge en geen promotie dus. “Die laatste nederlaag in Elverdinge hebben we ons zelf aangedaan, maar vroeger hadden we nog een terugmatch gehad om de zaak recht te trekken en nu niet meer”, zegt Johan Claerebout. “Wij vinden het erg dat de modaliteiten van de eindronde pas later aangepast zijn. Wij waren althans niet op de hoogte en kregen die net als alle andere clubs pas na een paar maanden, toen de competitie al volop bezig was. Een rare manier van werken is dat. Mijn club blijft nu achter met een kater.”

Net als FA Nieuwpoort in vierde provinciale A. Op de slotdag van de reguliere competitie speelde de kustploeg slechts gelijk op Lo-Reninge. Eerste achtervolger Handzame won wel op Koekelare B en pakte de titel op basis van het doelsaldo. Vroeger werd nog een testmatch gespeeld als twee ploegen met evenveel punten en evenveel gewonnen matchen op de eerste plaats eindigden.

“En dat was correcter”, vindt FAN-voorzitter Youri Legein. “Bovendien wordt er in de eindronde geen rekening gehouden met de stand op het einde van de reguliere competitie en dat is zuur. Je werkt een heel seizoen keihard en dat verdient een voordeel in de vorm van een terugmatch of thuisvoordeel. Wij werden bij de loting drie keer op verplaatsing uitgeloot, terwijl wij als tweede in 4A eindigden, maar KVKO en Kortemark (de nummers vier en vijf in 4A, red) kregen wel twee thuismatchen toebedeeld. Met dit format wordt niet met gelijke of eerlijke wapens gestreden. Voetbal Vlaanderen wil het overal gelijk, maar in andere provincies heb je veel meer ploegen dan bij ons. Neem bij ons de B-ploegen in vierde provinciale weg en je houdt nog amper twee reeksen over.”

“Ik heb het gevoel dat veel clubs mopperen omdat ze de boot misten”

PC-voorzitter Walter Lava

Walter Lava relativeert en pareert de kritiek als West-Vlaams voorzitter en vertegenwoordiger bij Voetbal Vlaanderen. “Vroeger durfden clubs wel eens klagen dat de eindronde te lang duurde, nu ging het sneller en efficiënter. Ik heb het gevoel dat veel clubs mopperen omdat ze de boot misten. Langemark-Poelkapelle bijvoorbeeld had het ook zelf kunnen afmaken, maar in de eindronde lieten ze zich uitgerekend door een ploeg uit hun eigen reeks verrassen. In de andere provincies kennen ze al langer de eindronde met rechtstreekse uitschakeling en West-Vlaanderen kon niet achterblijven. We waren van Voetbal Vlaanderen verplicht om het ook in te voeren.”

Kanegem voelt zich slachtoffer in zaak Anzegem: “Wij moeten zakken door wanbeleid van andere ploeg, terwijl een verliezer in de eindronde onze plaats inneemt”

Er was nog meer onvrede de afgelopen weken. De affaire Anzegem bijvoorbeeld, dat ook in de provinciale reeksen een domino-effect had. Beveren-Leie voelde zich het slachtoffer van het algemeen forfait van de derdenationaler. Beveren-Leie eindigde met 34 punten op de dertiende plaats in tweede provinciale A en was naar eigen zeggen sportief gered. Toch moest de club barrage spelen, het gevolg van het algemeen forfait van Anzegem in derde afdeling. Die club zou teruggezet worden naar tweede provinciale met een aftrek van 9 punten, maar maakte al vóór 15 april kenbaar volgend seizoen niet te zullen starten in tweede maar in vierde provinciale. Bart Debels, gerechtigd correspondent van Beveren-Leie, was van mening dat er geen enkel artikel in het Bondsreglement of in de modaliteiten beslist dat een ploeg die door algemeen forfait als laatste gerangschikt wordt, voor een bijkomende daler zorgt in dezelfde provincie. Artikel B7.30 voorziet volgens hem niet dat een gesanctioneerde ploeg dezelfde gevolgen heeft als een sportieve daler. “Beveren-Leie kwam steeds de bondsreglementen en financiële verplichtingen na en kan nu niet het slachtoffer worden van een ploeg zoals Anzegem, die om extrasportieve redenen algemeen forfait heeft gegeven”, zei Debels toen.

Beveren-Leie legde een klacht neer en speelde de barragematch tegen Dosko Kanegem onder voorbehoud. Uiteindelijk dwong Beveren-Leie op het veld de redding af en liet Kanegem de zaak op zijn beloop. “We zijn samen met Beveren-Leie naar de Disciplinaire Kamer gestapt”, zegt Peter De Bel, secretaris van Dosko Kanegem. “Er is daar ruim twee uur overlegd, maar nadien zei men doodleuk dat ze niet bevoegd waren, dat we een advocaat onder de arm moesten nemen en dat we naar het BAS moesten stappen. We werden dus meteen ontmoedigd, want we wilden geen kosten maken en veel tijd en energie in deze zaak stoppen. Maar fair is het allesbehalve. Hoeveel clubs zijn intussen gepromoveerd? Zelfs verliezers gaan over. Hoe leg je uit dat je sportief gered bent en toch moet zakken door het wanbeleid van hoger spelende clubs? Dat is gewoon absurd, maar dat is blijkbaar de bond.”

Ook hier is het slotwoord voor Walter Lava. “De reglementen en modaliteiten moeten nu eenmaal gerespecteerd worden. Plezant is anders, maar West-Vlaanderen zat in de hoek waar de klappen vielen. Veel clubs zaten plots in de problemen en gooiden de handdoek. In andere provincies was dat minder het geval. Ik vermoed dat bij ons sommige clubs te gek deden de afgelopen jaren en daar nu de rekening voor betalen. We kunnen alleen maar hopen dat we het ergste hebben gehad, maar als Voetbal Vlaanderen hebben wij dat helaas niet in de hand.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus