Heel wat plannen rond kanaal Roeselare-Leie: kanaalmanager zal investeringen coördineren

Het kanaal Roeselare-Leie wordt opgewaardeerd.© IF

Izegem -

De volgende jaren zijn er heel wat plannen om het kanaal Roeselare-Leie op te waarderen. “Daarbij zal niet alleen een aantal bruggen aangepast worden en de sluiscapaciteit in Ooigem verhoogd worden, we stellen ook een kanaalmanager aan aan”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).

Frank Meurisse

Er is een integraal gebiedsprogramma voor de opwaardering van het kanaal Roeselare-Leie in volle uitwerking. Hierbij zal de infrastructuur vernieuwd worden en tegelijk wordt ook de economische en logistieke competitiviteit van het kanaal sterker gemaakt. Dat blijkt uit het antwoord van gedeputeerde Jean de Bethune (CD&V) op vragen van Izegems provincieraadslid Kurt Himpe.

Bij het programma zijn De Vlaamse Waterweg nv, de provincie West-Vlaanderen, de POM West-Vlaanderen, de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) en de vijf kanaalgemeenten Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Oostrozebeke en Wielsbeke betrokken.

 Duurzamer en aantrekkelijker maken

“In het kader van het Regiofonds tussen de provincie en de WVI is een bedrag van ongeveer 1 miljoen euro voorzien. Die middelen dienen om mee te investeren in de aanwerving van een kanaalmanager en de uitrol van een flankerend beleid om de kanaalzone als woon- en werkomgeving verder te verduurzamen en nog aantrekkelijker te maken”, weet Kurt Himpe.

Eén van de belangrijke troeven voor het kanaal Roeselare-Leie en de vele bedrijvigheid in de regio is de River Terminal Roeselare. De River Terminal moet een uitweg bieden voor bedrijven die geen rechtstreekse toegang hebben tot het kanaal. Met een kaaimuur van 230 meter lang en 18.000 vierkante meter aan opslagruimte zal dit overslagcentrum een belangrijke schakel worden in de opwaardering van de volledige kanaalzone.

“Wel blijft - nadat de werken voor de bouw van het nieuwe overslagcentrum al grote vertragingen opliepen – ook de uitbating lang op zich wachten”, besluit provincieraadslid Kurt Himpe, die hoopt dat hier snel vooruitgang kan geboekt worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus