“Ben, waar is ons geld? We verdrinken”: studenten ‘begraven’ kwaliteit van hoger onderwijs tijdens lezing van minister

Protest aan het KASK.© Het Nieuwsblad

Gent -

Studenten en personeel van het KASK protesteerden dinsdag op hun campus tegen besparingen in het hoger onderwijs. Minister Ben Weyts (N-VA), die er een lezing kwam geven, was kop van Jut. De actievoerders vormden een rouwstoet, inclusief doodskist, om symbolisch het onderwijs te begraven.

Fien Lakiere

“Ben Nie Weys”, “KASK resists”, “Ben waar is ons geld, we verdrinken” … Met veel kabaal en spandoeken trok een vijfhonderdtal studenten, personeelsleden en vakbondsmensen rond de campus van het KASK. Ze protesteerden tegen wat zij de dood van het kwalitatieve en toegankelijke onderwijs noemen en liepen daarom mee in een rouwstoet met doodskist, gehuld in zwarte kleren. (lees verder onder foto)

© fvv

“Het initiatief is gestart vanuit de studenten aan het KASK, maar ook van UGent en HoGent sloten zich studenten en personeel aan”, zegt Nausikaä De Nil (22), student performance. “Onze school moet tien procent besparen, wat voor de studenten leidt tot minder individuele opvolging en beperkingen in het studieaanbod. Voor het personeel betekent het een nog hogere werkdruk. De overheid forceert zo scholen om keuzes te maken op basis van budgetten in plaats van kwalitatieve criteria.”

Dat vindt ook student drama Bavo Buys (24). “Het wordt bijvoorbeeld niet meer mogelijk om de master op te splitsen, terwijl veel studenten zoals ik daar wel gebruik van maken. Ik protesteer dus deels mee voor de studenten die na mij komen.” (lees verder onder foto)

© fvv

Studenten performance Len Vanhove (18) en Orfee Lambert (19) werken nu al om hun studies te betalen. “Als het duurder wordt, zal het steeds moeilijker worden om dat nog te kunnen volhouden. We willen ook de studenten van autonome vormgeving steunen, want die richting wordt afgeschaft.”

De protestactie vond dinsdag plaats omdat onderwijsminister Ben Weyts aanwezig was in de Bijloke in het kader van een tour voor schooldirecties in heel Vlaanderen. “We willen onze eisen overbrengen en met hem in dialoog gaan”, zegt De Nil. Dat werd met veel lawaai en sporadisch boegeroep duidelijk gemaakt aan de ingang van het muziekcentrum, waar de lezing plaatsvond.