Nieuwe poging tot vergunning voor sociaal woonproject waar buurtbewoners al tegen protesteerden

Dewaco plant een sociaal woonproject in de Heldergemstraat in Haaltert.© Brent Saey

Heldergem -

Ondanks protest van buurtbewonders enkele jaren geleden, plant sociale huisvestingsmaatschappij Dewaco een nieuw sociaal woonproject in de Heldergemstraat in Heldergem. Het gaat nu wel over een afgeslankt project. Toch vindt de oppositie het nog te groot.

Brent Saey

Dewaco wil dertien appartementen en twee woningen bouwen langs de Heldergemstraat. Enkele jaren geleden dienden buurtbewoners van de Krekelberg nog bezwaren in tegen de komst van zo’n grootschalig project, waarbij toen nog sprake was van 24 appartementen. Momenteel loopt de nieuwe vergunningsaanvraag nog, maar op de gemeenteraadszitting van maandagavond werd de aanleg van de nodige wegen wel al goedgekeurd.

LEES OOK. Buurt vecht vergunning voor 24 flats aan: “We vrezen verkeersinfarct”

Nochtans kon het project maar op weinig enthousiasme rekenen bij oppositiepartijen Vlaams Belang, Open en Liberaal en Centrumlijst voor Haaltert en onafhankelijk raadslid Laurent Volckaert. Pieter De Spiegeleer (Vlaams Belang) liet verstaan dat zijn partij niet tegen sociale woningen is, maar dat het project nog altijd te groot is.

Parkeerproblemen

“De verstedelijking en appartementisering van Haaltert wordt met het Dewaco-project in Heldergem helaas gefaciliteerd door de gemeente”, aldus De Spiegeleer. “Zo’n project op dergelijke locatie met beperkte oppervlakte zorgt alleen voor meer verzadiging van het dorp.” Het raadslid vreest verder ook voor mobiliteitsproblemen.

Ook Centrumlijst voor Haaltert is niet tegen sociale woningen maar wel tegen het overschrijden van de capaciteit die de grond toelaat. Daar vrezen ze onder meer voor parkeerproblemen omdat er onvoldoende parkeerplaatsen zouden komen.

Bevoegde schepen Phaedra van Keymolen (CD&V) haalt aan dat het dossier al loopt sinds 2017. “Er vonden intussen inspraakmomenten plaats voor buurtbewoners, om tot een ontwerp te komen waarin iedereen zich kan vinden.”

Volgens de schepen komen er wel voldoende parkeerplaatsen. “Sociale huisvesting is noodzakelijk en we proberen die zo veel mogelijk te verspreiden over de deelgemeenten”, besluit Van Keymolen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus