Raadkamer verwijst topman Jeroen Piqueur en ex-minister Luc Van den Bossche naar correctionele rechtbank in zaak-Optima

Gent -

In de zaak rond het faillissement van Optima Bank moeten Jeroen Piqueur, ex-minister Luc Van den Bossche en elf andere verdachten zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden. Dat heeft de raadkamer in Gent woensdag beslist.

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. Jacht van 9 miljoen, luxewagens en villa met zwembad: Optima-topman Jeroen Piqueur leefde in grote luxe, maar is nu alles kwijt

Het dossier sleept al zeven jaar aan. De Optima Bank ging in juni 2016 failliet en topman Jeroen Piqueur, zijn zoon en dochter werden eind 2017 door de Gentse onderzoeksrechter aangehouden. Jeroen Piqueur werd in verdenking gesteld voor misbruik van vennootschapsgoederen, witwasmisdrijven, bedrieglijk onvermogen en inbreuken op de bankwetgeving.

Het onderzoek liep lang vertraging op, mede ook door verschillende procedure-incidenten. Zo werd de eerste onderzoeksrechter in de zaak eerder al gewraakt omwille van een “schijn van partijdigheid” en moesten er ook enkele stukken verwijderd worden uit het dossier wegens “schending van het beroepsgeheim tussen advocaten en cliënten”.

LEES OOK. Nieuwe bom onder onderzoek naar fraude bij Optima-bank: “Grove procedurefout”

Op de zeven uur durende raadkamer in april vroeg het Gentse parket voor veertien personen en vennootschappen de verwijzing, voornamelijk voormalige Optima-toplieden, met naast Jeroen Piqueur ook de socialistische ex-minister Luc Van den Bossche. Hij was CEO van Optima Bank en voorzitter van vastgoedmaatschappij Optima Global Estate.

Verschillende verdachten vroegen de buitenvervolgingstelling en enkele advocaten vroegen de nietigheid van het onderzoek, omdat het dossier van de Nationale Bank onrechtmatig zou verkregen zijn, maar daar ging de raadkamer niet op in. Dertien van de veertien verdachten, waaronder Jeroen Piqueur en ex-minister Luc Van den Bossche, werden doorverwezen.

LEES OOK. De familie die een fortuin verloor aan faillissement Optima-bank: “Mijn moeder was arts en toch moet ze nu van mijn geld rondkomen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen