Trouwen we binnenkort in composteerbare jurken?

© Shutterstock

Het trouwseizoen is officieel begonnen en wie weet is binnenkort ook jouw grote dag aangebroken. En hoe leuk dat ook is, een trouwpartij gaat toch ook gepaard met de nodige stress. Van waar je trouwt over wat je serveert tijdens het diner tot wie je uitnodigt: alles roept vragen op. Ook je outfit.

Camille Van Puymbroeck

Het idee is dat je maar een keer trouwt, en dat betekent dat je er op je grote dag zo mooi mogelijk uit wil zien. De zoektocht naar de perfecte jurk, het mooiste broekpak of de ideale jumpsuit kan dan ook lang duren. Je wil een fashionable exemplaar, maar anno 2023 kunnen we niet om het duurzaamheidsaspect heen. Een tripje naar een lukrake trouwboetiek volstaat niet meer - de gemiddelde bruid gaat op zoek naar net dat beetje extra. Misschien huur je je jurk, misschien ga je voor een tweedehands exemplaar of misschien … kies je voor een composteerbaar kleed.

LEES OOK:

Van wortel tot stof

Oceaanfotografe Zena Holloway kwam op het idee om een composteerbare jurk te ontwerpen nadat ze jarenlang werd geconfronteerd met plasticvervuiling. Daar wilde ze wat aan veranderen en dus sloeg ze aan het experimenteren. Na enkele omwegen kwam ze tenslotte terecht bij wortelsystemen, meer bepaald wortels van zeegras. Die laat ze groeien op andere natuurlijke materialen zoals honingraten om textuur te creëren en eens ze tevreden is met het resultaat, behandelt ze het geheel met bijenwas om een natuurlijke, composteerbare stof te bekomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met die stoffen ontwerpt ze dus trouwjurken en die stelde ze voor tijdens de jaarlijkse Chelsea Flower Show. De jurken zien er vanop afstand uit als feeërieke, klassieke silhouetten. Pas wanneer je ze van dichterbij bekijkt, merk je de atypische textuur op. Het principe van de jurk? Je zou zomaar op een strand kunnen trouwen en vervolgens je jurk achterlaten in de zee, zonder dat dat voor extra plasticsoep zorgt. Een idee om in de gaten te houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer