Roeien Junioren EK

Drie beloften van KR Club Gent roeien zich op het EK in de top zeven: “Dit lijkt een opvallend keerpunt”

Van links naar rechts: Coach Eric Wyckhuyse, Karel Debruyne, Neal Laureyns en coach Willy De Man.© RR

Vorig weekend namen negen Belgische junioren deel aan het EK U19, dat in het Franse Brive-la Gaillarde plaatsvond. Daar troffen de jonge Belgen een kleine vierhonderd tegenstanders uit zesentwintig landen. Ondanks het hoge niveau slaagden de junioren erin zich allemaal bij de top zeven te roeien. Met vier Stroppen in de EK-selectie had het Gentse roeien ook nu weer de grootste inbreng in de successen.

William Defraigne

Jules Persyn, vice-nationaal kampioen in de skiff en lid van de Gentse RS, tekende samen met zijn Brugse ploegmaat Lukas Depla met een vierde plaats voor het beste Belgische EK-resultaat. KR Club Gent had drie atleten in de nationale kern en was daarmee de best vertegenwoordigde club. “Voor het eerst in deze eeuw tellen we bij de U19 roeiers in onze rangen die konden doorstoten tot de nationale selectie”, glimlacht een tevreden coach Willy De Man. “Karel Debruyne en Neal Laureyns roeien al zo’n viertal jaar samen. Hun keiharde trainingsarbeid leidde tot twee zitjes in de nationale dubbelvier. Samen met hun teamgenoten Jules Vanoverschelde (TRT Hazewinkel) en Brecht Verkest (KR Brugge) plaatsten zij zich voor de A-finale. Daarin gingen ze hard van start, waarvoor ze daarna een zware tol zouden betalen. Ze vielen terug tot op de zesde plaats, maar konden dan toch in de slotmeters de Roemenen de vijfde plaats afsnoepen. Onze Belgen finishten op amper vier seconden van de Polen, de nieuwe Europese kampioenen. Toch wel een onverhoopt sterk resultaat en dit na amper twee weken samen te trainen.”

De Man verwees dan ook graag naar het resultaat van Louise Gyssels op dit EK. “Louise startte in dubbeltwee met de Antwerpse Lore Helsen. Beide meisjes zijn eerstejaars en vormden het jongste duo van dit EK. Toch slaagden Louise en Lore erin de B-finale zegevierend af te ronden. De meisjes kenden trouwens pech bij de loting van hun herkansingsrace, want met hun chrono hadden ze zich in de andere race wel voor de A-finale geplaatst. Deze zevende plaats biedt perspectieven voor dit jonge team.”

EK voor senioren

Dit weekend wordt in het Sloveense Bled het EK voor seniores geroeid. Bondscoach Müller nam vijf roeiers in zijn selectie op en ook daarin telt KR Club Gent met Tim Brys en Niels Van Zandweghe twee atleten. De oudste Gentse roeiclub is daarmee zowel voor het EK U19 als het EK seniores de grootste leverancier. “Dit lijkt een opvallend keerpunt”, lacht Willy De Man. “De voorbije vijfentwintig jaar gaapte er achter Tim Brys een enorme kloof, want geen Club-roeier kon nog beslag leggen op een zitje in de nationale kern. Dit voorbije EK kan dus de start worden van een veelbelovende periode. Die komt er trouwens niet toevallig. Vier jaar geleden staken een aantal gewezen toproeiers hun schouders onder een jeugdproject. De bedoeling was om eerst een brede coachingstaf samen te stellen en daarmee een structuur te vormen die de garantie biedt dat alle jeugdroeiers optimaal kunnen begeleid worden. We kunnen nu onze internationale ervaring eindelijk aan onze jonge atleten doorgeven. Aan motivatie en inzet bij de coaches als onze junioren is er alvast geen gebrek”, belooft Willy De Man.