“Dit is dwaas, dom en zelf extremistisch”: provinciaal plan dat 10.500 woningen in Denderstreek bedreigde, in vuilnisbak gekieperd na burgemeestersprotest

Voor Zonnegem was in de plannen geen plaats meer.© Peter Malaise

Denderregio -

Het nieuwe provinciale ruimtelijk beleidsplan, dat pas dinsdag werd voorgesteld aan de verschillende burgemeesters en onzekerheid creëerde voor 10.500 woningen in de Denderstreek, is woensdag al meteen in de prullenmand beland. Verantwoordelijk N-VA-gedeputeerte An Vervliet uit Lebbeke kreeg van zowat alle burgemeesters de wind van voren na de bekendmaking van het plan.

Peter Malaise

De burgemeesters van de Vlaamse Ardennen en een deel van de Denderstreek kregen dinsdag de nieuwe ruimtelijke plannen van de provincie Oost-Vlaanderen te zien. Die werden meteen op boosheid en woede onthaald, omdat volgens de plannen tienduizenden huizen en gronden, soms zelfs hele woonkernen, ineens zonevreemd zouden worden verklaard.

LEES OOK. Plan om 15.000 woningen in Vlaamse Ardennen te schrappen, afgevoerd na hevig protest: “Wat zitten sommigen daar te doen?”

Een van de aanwezigen op de voorstelling was Tim De Knyf (Nieuw Houtem), burgemeester van Sint-Lievens-Houtem. “Ik ben zeer hard ontgoocheld over het feit dat men zoiets maar bedenkt”, zegt hij. “Die plannen zijn totaal onrealistisch, dwaas, dom, idioot en zelfs extremistisch.”

Bedrijf naar gemeentecentrum

“Dit is koren op de molen van de extreme partijen”, aldus De Knyf. “Volgens dat plan zou iedereen in steden moeten gaan wonen, maar daar zijn er voor alles lange wachtlijsten. Iedereen zou naar woontorens in de steden moeten. Ik ben zelf ook voor meer groen, maar dit is er over. Er kan vandaag al niet veel meer bijgebouwd worden door de betonstop.” (Lees verder onder de foto)

“Die plannen zijn totaal onrealistisch, dwaas, dom, idioot en zelfs extremistisch”, zegt Tim De Knyf, burgemeester van Sint-Lievens-Houtem.© Herman Laneau

“Voor onze gemeente hebben ze het lumineuze plan dat Allgro (een groothandel en versnijderij van groenten en fruit, red.) zou moeten verhuizen naar het gemeentecentrum. Zo een bedrijf moet naar de gemeentekern: hoe valt dat uit te leggen? En wie moet dat betalen? Dit plan werd als ontwerp goedgekeurd door de provincieraad, dat wil zeggen dat een meerderheid van de provincieraadsleden dit goed vindt, of dat ze ja hebben gezegd tegen iets waarvan ze niet wisten waarover het gaat. Mag ik dat raar vinden?” (Lees verder onder de foto)

Ook Herzeels burgemeester Johan Van Tittelboom is niet te spreken over de plannen.© if

Johan Van Tittelboom (Open VLD), burgemeester van Herzele heeft ook grote problemen met de ruimtelijke plannen. “In Herzele zouden daardoor 717 woningen bedreigd zijn. Wie zou er aan die mensen gaan zeggen dat er vandaag rechtsonzekerheid is over hun woning? Die hebben wel een vergunning gekregen, hé. En als ze een huis kochten, heeft de notaris gezegd dat alles in orde is.”

Boodschap aangekomen

“De woningen of bouwgronden die geviseerd zijn, riskeren nu een waardevermindering. Eigenaars zouden er geen werken meer mogen aan doen waarvoor een vergunning nodig is. Iedereen begrijpt dat er iets moet gedaan worden om de open ruimte te bewaren, maar toch zo niet?”, aldus nog Van Tittelboom

LEES OOK. Paniek over nieuw beleidsplan van provincie Oost-Vlaanderen: “Dit kan je niet uitleggen aan de mensen”

De boodschap is alvast aangekomen bij gedeputeerde An Vervliet (N-VA) uit Lebbeke. “Op 22 maart van dit jaar keurde de Oost-Vlaamse provincieraad een ontwerp van beleidsplan goed”, zegt ze. “Dat moet richting geven aan de invulling van de ruimte in Oost-Vlaanderen de komende decennia. Uit het openbaar onderzoek dat nog loopt, blijkt dat er geen draagvlak voor te vinden is bij heel wat burgemeesters, en dat is nog zacht uitgedrukt. Wij organiseren geen inspraak voor de show. Als de reacties van onze burgemeesters zo negatief zijn, dan is het duidelijk dat we hiermee niet verder kunnen en dat we dus zullen terugkeren naar de tekentafel om een werkstuk af te leveren dat wel op draagvlak kan rekenen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus