Basketbal Top Division 1 LDP Donza

Gentse basketbalclubs zitten niet stil in transferperiode: “Oost-Vlaamse concurrenten versterken zich”

Wout Verborgt verdedigt volgend seizoen de kleuren van LDP Donza. Hij maakt de overstap van het West-Vlaamse Sijsele.© VDB

Nu de competitie werd afgerond, maakten we een stand van zaken op van transfers in en rond het Gentse.

Johan Gaudissabois

LDP Donza kende na een schitterend seizoen een relatief kalme transferperiode. “Gezien iedereen aan boord bleef, trokken we enkel Wout Verborgt van Sijsele aan”, zegt Donza-coach Kenneth Desloovere. “Iedereen versterkt zich en niet in het minst de Oost-Vlaamse concurrenten van Basics Melsele. Ook Guco Lier roert zich. Of ikzelf blijf bij LDP Donza? Ik heb wel een clausule in mijn contract, mocht er een eersteklasser komen aankloppen, maar dat is niet aan de orde. Tot volgend jaar dus”, knipoogt Desloovere.

Bij reeksgenoot Falco Gent was het minder rustig. De ploeg stijgt na de titel in Top Division 2 naar de hoogste amateurreeks van het Belgisch basketbal. Na het vertrek van Robbe Van den Bossche kwam Aaron Van Vooren de ploeg versterken. Op de vijf plukt de ploeg Viktor Buysse uit Sijsele weg. Ook Maxime Verspeeten (Waregem) en Ozzy Massey zullen volgend seizoen de kleuren van Falco verdedigen. Deze laatste in een dubbele licentie met Okapi Aalst. Ten slotte kondigen de Gentenaars ook Nederlander Thijs Beumer en Tristan Boone (via de B-ploeg) aan.

Bij de vrouwen was er op het hoogste niveau aardig wat beweging bij Helicats Sparta Laarne. “De bedoeling is om opnieuw de play-offs te halen”, schetst coach Tom Poppe de ambitie voor volgend seizoen. “Dat Kortrijk Spurs enkel voortgaat met jong talent, is goed voor ons, want zonder hun profs is dat een tegenstander die we zeker aankunnen. Na Liese De Vooght trokken we Spurs-guard Jitte Boelens aan. Ook vleugel Nore Struyve (Avanti Brugge) vervoegt onze rangen. Zij speelt voor zowel onze A- als B-ploeg. Margaux Schepens ten slotte zal uitsluitend voor Laarne B spelen.”

Landelijke Gentenaars

Bij de mannen wordt het drummen aan de top van eerste landelijke. Gent-Oost Eagles wil BBC Wille Hansbeke belagen en trok naast Bram Courteyn en Ward Meylemans (beiden Hansbeke) ook guards Jorre De Wilde (Falco) en Niels Deplacie (Waregem) aan. We ronden voorlopig af bij wat Gentson en Evergem realiseerden. Eerstgenoemde wil naar de top en wisselde hiervoor een hele ploeg in onder kersvers coach Bert Wyseur. Bijna even opmerkelijk is Tigers Evergem, dat in tweede provinciale met Tim en Sam Heyse, Torben De Moor, Lars Tuytschaever, Simon Van Dyck en Kasper Van de Velde liefst zes spelers uit landelijke aantrok.

Op landelijk niveau bij de vrouwen verwelkomt Amon Jeugd Gentson op de vier- en de vijfpositie Evi Heyse (Kortrijk) en Vibe Bevernage (Brunehaut).