“Er wordt te veel nagedacht over wijn”: Kelly (41) opent wijncafé met lange toog en enkel biologische natuurwijnen

Kelly Dehollander runt het wijncafé in haar eentje en wil dankzij de lange toog veel contact met haar klanten. Ze ontwierp zelf het interieur samen met ontwerper Adriaan Verwée.© fvv

Gent -

Met haar nieuwe wijncafé Hey Frankie kleurt Kelly Dehollander (41) graag buiten de lijntjes. Er is een toog voor twintig personen en ze serveert enkel biologische natuurwijnen. “Er wordt te veel nagedacht over wijn.”

Lotte Ruysschaert

Hey Frankie bevindt zich in de Sint-Margrietstraat, dicht bij het Gravensteen, in het pand waar negen jaar lang wijnbar Evin was gevestigd. Het pand blijft een wijnbar, maar Kelly maakte er wel volledig haar eigen plek van. De nieuwe naam Hey Frankie toont aan dat ze het graag wat anders aanpakt.

“Ik wou iets kort en bondig dat blijft hangen en goed klinkt, maar niets met wijn te maken had. Ik wilde niet zomaar de zoveelste wijnbar openen”, vertelt Kelly. Ze gooide het interieur van Evin volledig om, zodat ze een toog voor twintig personen kon installeren. Ze heeft maar twee aparte tafeltjes voor drie personen voorzien, omdat ze het persoonlijk wil houden. Ze staat alleen in de zaak.

“Gewoon genieten”

“De meeste plaatsen zijn aan de bar, dus het is eerder een wijncafé. Ik vind dat er soms te veel wordt nagedacht over wijn drinken. Je moet geen dertig keer aan je wijn ruiken en hem overanalyseren. Ik wil dat je hier gewoon kan genieten met vrienden van een fles wijn.” Kelly verkiest een losse sfeer in haar zaak en je mag er gerust rondlopen met je glas.

Dat de sommelier vindt dat er vaak te veel wordt nagedacht over wijn, betekent niet dat ze geen kwaliteit brengt. “Ik koop kleine hoeveelheden wijn aan van overal ter wereld, waarvan ik de meeste ook per glas aanbied. Niet iedereen geraakt aan die wijnen, dus dan kan je ze hier komen proeven. Ik selecteer op smaak en gevoel en niet op regio.”

Publiek

Je kan Kelly al kennen van bij sterrenrestaurant Publiek, dat ze samen oprichtte met Olly Ceulenaere en waar ze acht jaar als sommelier werkte. Ze volgde geen opleiding, maar leerde alles door haar gedrevenheid en interesse. Nu werkt ze nog steeds achter de schermen voor Publiek, maar ze miste het contact met de klanten. Daarom nam ze er met Hey Frankie een nieuwe uitdaging bij.

Het wijncafé is zowel voor echte wijnkenners als voor wie niets van natuurwijnen kent. Kelly kwam tijdens haar carrière al enkele misvattingen over natuurwijnen tegen. “Het hoeft helemaal niet funky te zijn, want er zijn ook zulke wijnen met een meer klassieke smaak. Dat natuurwijn ongefilterd is, schrikt ook veel mensen af, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.”

Voor vijf euro krijg je in Hey Frankie al een glas wijn van de tap. Voor het duurste glas betaal je vijftien euro. De prijzen voor een fles wijn liggen tussen 25 en 90 euro. Je kan ook een fles kopen om mee te nemen en in de toekomst organiseert Kelly er ook evenementen met wijnboeren.

INFO: www.heyfrankie.be. Sint-Margrietstraat 16, 9000 Gent. Open van vrijdag tot en met zondag. Op vrijdag vanaf 17 uur, op zaterdag en zondag al om 16u.