Kinderen lanceren belevingspad Thinkgarden in park Echelpoel: “In dit doolhof mag je ook vruchten plukken”

De leden van de kinderraad De Kidsclub uit Beerse openden met veel trots het gloednieuwe belevingspad Thinkgarden in park Echelpoel.© Bart Van den Langenbergh

Beerse -

Onder impuls van de kinderraad De Kidsclub opende woensdag in het gemeentelijk park Echelpoel in Beerse een gloednieuwe belevingspad met planten en bloemen. Thinkgarden is de benaming van het natuurlijke doolhof waar een verhaal en allerlei opdrachten aan verbonden zijn. “Als de bessen rijp zijn, mag je ze ook plukken”, zegt Botrus Hanna (11) van de Kidsclub.

Bart Van den Langenbergh

De leden van de kinderraad De Kidsclub gingen de voorbije maanden creatief aan de slag met jaarthema Beerse, puur natuur!. De jongeren schudden een belevingspad uit hun mouw, inclusief verhaal en bijhorende opdrachten. Het belevingspad kreeg de naam Thinkgarden en werd in samenwerking met de dienst Groen en Wegen van Beerse aangelegd in park Echelpoel.

“Tijdens de eerste bijeenkomst van de Kidsclub van het werkjaar 2022-2023 in november hadden de kinderen twee ideeën: ofwel een doolhof maken, ofwel een bloemenweide/fruitbomen aanplanten. Na overleg met de ploegbaas van de dienst Groen en Wegen kwam het voorstel om beide ideeën in een concept te gieten en een natuurlijk belevingspad aan te leggen in park Echelpoel”, legt Lies Sas uit, jeugdcoach bij het lokaal bestuur van Beerse. “De kinderen hebben samen met de ploegbaas van de dienst Groen en Wegen het ontwerp van het belevingspad uitgetekend.”

Het project kreeg een plaatsje op een veld in het gemeentelijk park Echelpoel in het centrum van Beerse. Om de wegen van het belevingspad af te bakenen, plantten ze eerder dit voorjaar allerlei hoge en lage bloemen, struiken en fruitbomen aan.

De kinderen van de Kidsclub tonen de infoborden met opdrachten in het belevingspad in het park Echelpoel in Beerse.© Bart Van den Langenbergh

Thinkgarden

“Dat de creativiteit van onze kinderraad geen grenzen kent, bewijst het mooie verhaal dat de kinderen bedachten, met bijhorende opdrachten. Het belevingspad kreeg heel toepasselijk de naam Thinkgarden”, vertelt Lies Sas. “Aan de hand van enkele denkopdrachten in de vorm van een letterzoektocht doorheen het doolhof baan je je een weg naar het middelpunt of de vriendschapsberg. Als je alle letters gevonden hebt, kun je er een woord mee vormen en moet je aan de juiste bel trekken.”

Het is uiteindelijk de bedoeling om op de vriendschapsberg van het belevingspad in Beerse de juiste bel te luiden.© Bart Van den Langenbergh

De dienst Groen en Wegen legde de voorbije dagen nog de laatste hand aan de aanplanting van de bloemen en het plaatsen van de opdrachtborden op het terrein van ongeveer 2.000 vierkante meter. Woensdagnamiddag mochten de trotse leden van de kinderraad in aanwezigheid van burgemeester Bart Craane (CDE-Vlim.be) en enkele schepen Thinkgarden feestelijk openen. “We hebben een doolhof gemaakt met bloemen en fruitbomen en met struiken voor blauwe bessen. Als die bessen rijp zijn, mag je ze ook echt plukken”, kondigde Botrus Hanna van de Kidsclub aan. Een aantal planten kan in het doolhof tot 1,2 meter hoog worden en tegen de zomer zouden de eerste bloemen al in bloei moeten zijn. Naast bessenstruiken zijn er ook hazelaars en appel- en perenbomen geplant.

Groene speelplek

Met de komst van het nieuwe belevingspad, naast de dierenweide in park Echelpoel, heeft Beerse er een gloednieuwe speelplek bij. Het lokaal bestuur voegt Thinkgarden graag toe als een van de realisaties uit het speelweefselplan. “Informele groene plekken om te spelen zijn vandaag steeds minder spontaan beschikbaar en toegankelijk voor kinderen. Het speelweefselplan wil juist meer ruimte te scheppen voor de behoeften van onze jongste Beersenaren”, vertelt Lies Sas. “Enerzijds is het belangrijk om voldoende open en groene ruimte voor hen te voorzien, liefst onder de vorm van prikkelende en stimulerende speelomgevingen. Anderzijds is het ook van belang om deze plekken op een veilige manier met elkaar te verbinden.”

Het speelweefsel wordt op die manier een aaneengesloten netwerk van speelruimtes dat vlot bereikbaar is voor iedere inwoner te voet of met de fiets.

De bezoekers van Thinkgarden in Beerse moeten allerlei opdrachten uitvoeren en letters verzamelen.© Bart Van den Langenbergh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus