Tina Turner overleden op 83-jarige leeftijd

De Amerikaanse zangeres Tina Turner is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat is woensdag bekendgemaakt op het officiële Instagram-account van de rocklegende.

sgg, jvhBron: Belga, CNN, The Hollywood Reporter, Sky News

“Tina Turner, de Queen of Rock’n Roll is vandaag op 83-jarige leeftijd vredig overleden na een lang ziekbed in haar huis in het Zwitserse Küsnacht, nabij Zürich (waar ze al enkele jaren woonde, red.). Met haar verliest de wereld een muzieklegende en een rolmodel”, valt in het statement te lezen.

“Met haar muziek en haar grenzeloze passie voor het leven betoverde ze miljoenen fans over de hele wereld en inspireerde ze de sterren van morgen. Vandaag nemen we afscheid van een dierbare vriendin die ons haar grootste werk nalaat: haar muziek. Ons oprechte medeleven gaat uit naar haar familie. Tina, we zullen je erg missen”, klinkt het.

(Lees verder onder het Facebook-bericht.)

Met Ike

De Amerikaanse – die intussen de Zwitserse nationaliteit had – was één van de meest geliefde vrouwelijke rockzangeressen ooit, bekend om haar charisma en tal van hits. Ze werd geboren in Tennessee als Anna Mae Bullock, en begon haar carrière in de jaren vijftig.

Ike Turner, die later haar man werd, ontdekte haar op 17-jarige leeftijd. De twee gingen samen muziek maken, en scoorden in de jaren zestig en zeventig grote hits, zoals ‘River Deep, Mountain High’ en ‘Proud Mary’.

Zonder Ike

Ook solo was Turner een succes. In de jaren tachtig reeg ze de hits aaneen, en won ze talloze Grammy Awards. Zo scoorde ze wereldwijd met nummers als ‘Private Dancer’, ‘Tonight’, ‘What’s Love Got To Do With It’ en ‘The Best’. Haar show in Rio de Janeiro in 1988 trok liefst 180.000 bezoekers, en is daarmee nog steeds één van de grootste concerten ooit.

Tegen die tijd was Turner al tien jaar vrij van haar gewelddadige huwelijk met Ike, die in 2007 overleed. Ze was later openhartig over het misbruik door haar voormalige echtgenoot tijdens hun huwelijk en hun muzikale partnerschap.

Gezondheidsproblemen en tragedie

In 2008 en 2009 maakte Turner haar laatste wereldtournee. Daarna trok ze zich terug uit de showbusiness. Ze trouwde in 2013 met de Duitser Erwin Bach, met wie ze toen al jaren samen was. Wereldwijd verkocht ze 200 miljoen albums.

Na haar pensioen kampte Turner met gezondheidsproblemen. Zo had ze kanker, kreeg ze een beroerte en was er sprake van nierfalen. In 2018 kreeg ze ook te maken met een familietragedie toen haar oudste zoon Craig een einde aan zijn leven maakte. Haar jongste zoon Ronnie stierf afgelopen december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen