Iconisch Mariabeeldje is 575 en dat verdient een feestje: “Mét heel wat straffe verhalen”

Het Mariabeeldje in de kapel van het College ten Doorn is 575 jaar. Dat wordt een heel weekend gevierd.© if

Eeklo -

Het College ten Doorn viert komend weekend, samen met de Koninklijke Vereniging voor Volkscultuur Eeklo, de 575ste verjaardag van het Mariabeeldje in de kapel van de school.

Chris Thienpondt

Het Mariabeeldje is een stukje Eeklose (school)geschiedenis. “De kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn is al lang beschermd, maar het verhaal van het iconische houten beeldje moeten we ook blijven vertellen”, vindt KVVV-voorzitter Johan Van Hyfte. Een tentoonstelling toont onder meer alle kledij van het Mariabeeldje. In de kapel vindt er op zaterdag 27 mei om 16 uur een academische zitting en op zondag 28 mei om 10 uur een eucharistieviering plaats.

Oud-leerkracht Rita van Hoecke zal tijdens de zitting straffe verhalen opdissen over het beeldje. “In 1448 werd het op wonderbaarlijke manier in een doornstruik aan de Zuidmoerstraat gevonden. Tot driemaal toe probeerde de pastoor het een ereplaats te geven in de parochiekerk van Eeklo, maar telkens weer dook het in de doornstruik op. Daarop werd besloten om het daar, in het kapelletje Engelendaele, een plek te geven.”

De kapel is zaterdag tot 18 uur en op zondagmorgen tot 12 uur vrij te bezoeken. De toegang is gratis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus