Waakhond wijst op invloed van lobbygroepen op regering: “De chemiesector heeft diepe zakken”

De Croo.© BELGA

Niet langer de technologiebedrijven, wel de chemiereuzen spenderen jaarlijks het meeste geld aan lobbying op Europees niveau. En met succes, zeggen de opstellers van het rapport. “De uitspraken van de Belgische premier De Croo tonen dat hun agenda wordt gehoord.”

Koen Baumers

Via discrete gesprekken proberen om politici te sturen in de richting van beslissingen die goed zijn voor jouw bedrijf: lobbying is big business. Op Europees niveau spenderen bedrijven en organisaties er samen jaarlijks bijna 2 miljard euro aan.

Uit een nieuw rapport blijkt dat het niet langer de oliebedrijven en de technologiereuzen zijn die er het meeste geld aan uitgeven. Wel de fabrikanten van chemicaliën en hun koepelorganisaties. Het gaat bijvoorbeeld om Bayer en BASF. Het rapport komt van het Corporate Europe Observatory, een ngo die pleit voor meer regels rond Europese lobbying.

De sector gaf afgelopen jaar samen 33,5 miljoen euro uit en had ze in de voorbije tien jaar 249 vergaderingen met de Europese Commissie. Het is hen volgens de ngo te doen om het uitstellen van regelgeving rond bijvoorbeeld PFAS, pesticiden en meststoffen.

“De vraag van bijvoorbeeld de Belgische premier De Croo om de groene regelgeving op pauze te zetten, maakt duidelijk dat de agenda van de lobbyisten wordt gehoord aan de top van het Europees beleidsniveau”, zegt het Corporate Europe Observatory. “De chemiesector heeft diepe zakken en moet verantwoordelijk gehouden worden voor de giftige stoffen in onze lichamen, bodem, water en lucht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen