“Door mensen als u vraag ik mij af: wat doe ik hier eigenlijk”: rechter verbaasd over West-Vlaming die al 10 jaar rond rijdt zonder rijbewijs

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gent -

Tien jaar geleden werd zijn rijbewijs afgenomen, maar dat hield een West-Vlaamse arbeider niet tegen om toch rond te rijden. Tot hij door de politie werd betrapt achter het stuur. Maandag stond hij terecht voor de Gentse politierechter.

Simon Dekaezemaker

“Ik ben even sprakeloos.” De Gentse politierechter stond maandag met de mond vol tanden. Voor haar stond een West-Vlaming die al tien jaar geen geldig rijbewijs heeft, en toch een auto heeft bestuurd. “Door mensen zoals u vraag ik mij soms af: wat doe ik hier soms eigenlijk?”

De West-Vlaming was geen onbesproken blad. Een veroordeling voor drugsfeiten, viermaal voor rijden zonder verzekering. Na een ongeval met vlucht in 2012 moest hij zijn rijbewijs inleveren. Om dat terug te krijgen, moest hij zijn examens opnieuw afleggen. Wat hij niet deed.

Examens opnieuw afleggen

Volgens de West-Vlaming was hij de moed verloren. “Het lukte toch niet”, legde hij uit. Daarop besliste hij om zonder auto door het leven te gaan. Naar het werk reed hij telkens met de fiets, terwijl zijn collega’s altijd autoreden. Privé reed zijn vrouw hem en de kinderen rond.

Toch werd de West-Vlaming door de politie betrapt achter het stuur. “Ik moest inspringen voor een collega”, was zijn uitleg. “En ja, dat is al een paar keren gebeurd”, gaf de man zijn fout onmiddellijk toe. “Maar ja, ik ben dom geweest. Ik zal mijn straf aanvaarden.”

De politierechter veroordeelde de West-Vlaming maandag tot één jaar rijverbod, 4.000 euro en herneming van alle rijproeven. “En doe die deze keer gewoon”, sprak de rechter hem toe. “U hebt een zoontje, zie ik. Die heeft ook examens waarvoor hij moet slagen. Neem daar een voorbeeld aan.”