Een streepje goed afgebakende kitsch: Beppe (23) tovert typische Vlaamse voortuintjes om tot kunst

Beppe Geerts gaf deze maand haar eigen invulling aan de poort.© Lars Duchateau

MARIAKERKE -

Een bijzondere poort kleurt de Flanelstraat in Mariakerke. Jonge kunstenaars mogen het canvas elke maand vullen met een nieuw kunstwerk. Nog tot eind mei zie je er de invulling van Beppe Geerts (23), die haar inspiratie haalde bij Vlaamse voortuintjes en bordjes met ‘Hier waak ik’.

Fien Lakiere

Op een grote poort in de Flanelstraat, vlak bij de Brugsevaart, werd een knalblauw hek geschilderd. Ervoor staat een houten hekje waar bloembakken aanhangen. Het is een kunstwerk van Beppe Geerts, studente illustratie aan LUCA School of Arts in Gent.

“Ik maakte eerder al werken rond het bordje ‘Hier waak ik’, dat in veel tuinen terugkomt. Voor dit kunstwerk liet ik mij inspireren door de Vlaamse voortuintjes. Vaak vol kitsch, en goed afgebakend met hekken of hagen.” (lees verder onder foto)

© Lars Duchateau

© Lars Duchateau

Binnen in de loods zie je de rest van de expo ‘Hier waak ik’. Geerts richtte er een voortuintje in waarbij tuinkabouters niet mochten ontbreken. Er is ook werk te zien waarbij ze zich baseerde op documenten van haar grootvader, een ornitholoog.

“Zo kwam al mijn werk samen in de context van de Vlaamse tuin”, zegt Geerts. “De poort past ook wel in de buurt. Het is een volkse wijk waar je wel wat voortuintjes tegenkomt. Mensen spraken mij erover aan bij het schilderen.”

Poort #10

Het is al de tiende keer dat de poort in de Flanelstraat op die manier onder handen genomen wordt. “Het is de toegangspoort van De Verffabriek, een leegstaande oude fabrieksloods die we in 2019 omvormden naar ruimte voor jonge kunstenaars”, zegt medeoprichter Lyra Oey (29). (lees verder onder foto)

© Kristof Thomas

© De Verffabriek

“In coronatijden was de poort de enige zichtbare plek naar de buurt toe, daaruit is dit project gegroeid. Elke maand mag een andere jonge kunstenaars hem gebruiken als canvas. Tegelijk loopt er binnen in de loods meestal een kleine expo. Zo willen we de brug slaan tussen kunstenaars die afstuderen en de galeriewereld, waar het moeilijk starten is zonder portfolio of ervaring.”

Het werk van Beppe Geerts blijft tot eind deze maand op de poort staan, daarna komt er een andere invulling in de plaats. Het project loopt al zeker tot eind augustus. Elke eerste zaterdag van de maand zwaait De Verffabriek bovendien de deuren open voor nieuwsgierigen, en de ruimte is te huur voor creatieve activiteiten.

Info: De Verffabriek op Facebook en Instagram