Beachvolleybal BK in Gent

Zes dagen beachvolleyballen op het Sint-Pietersplein: “Lopen heel wat bekend volk tegen het lijf”

De vorige manche in Kortrijk werd gewonnen door Gilles Vandecaveye en zijn broer Louis.© VDB

In Gent staat tot en met het Pinksterweekend al voor de 21ste keer een zesdaagse van beachvolleybal op het menu. Werd dit evenement aanvankelijk tussen de torens in de binnenstad afgewerkt, is sinds enkele jaren het Sint-Pietersplein de vaste locatie. Naast tal van evenementen voor recreatieve, provinciale en zelfs jeugdvolleyballers, wordt het hoogtepunt ongetwijfeld de vierde manche van de Geberit Beachtour (oftewel het BK).

Dirk Van Bruysel

“Dries Koekelkoren heeft het concept aangepast zodat er gedurende zes dagen lang beachvolleybal wordt gepromoot”, zegt organisator Martin Van der Sichel. “Jeugd, studenten en personeel van de UA Gent krijgen hun plaatsje op het zand. Vrijdagmiddag strijden de recreatieve beachvolleyballers voor de Trofee Philippe De Cock. Vrijdagavond zullen we weten wie de King en Queen of the Court zijn. Daarin zijn nogal wat deelnemers van VDK Gent en Caruur Gent actief.”

“Deze King en Queen of the Courts worden met nationale series gespeeld”, verduidelijkt Dries Koekelkoren. “Sportsworks organiseert het finale-toernooi in Hasselt en de winnaar daarvan mag naar het EK in Utrecht. Dat zorgt ervoor dat ook de topteams interesse tonen. Zondag en maandag staat er dan een manche van het BK op het programma. Omdat de formule werd hertekend naar internationaal model zijn er twee dagen op rij wedstrijden.”

Ervaring bij Vandesteene en Ruysschaert

In de voorbije manches trokken Els Vandesteene en Britt Ruysschaert drie keer aan het langste eind. Bij de mannen wonnen Gilles Vandecaveye en broer Louis de twee toernooien waaraan ze meededen. Ook nu worden de twee duo’s als topfavorieten naar voor geschoven. “Hoewel ik in het verleden in Gent nooit mijn beste niveau heb gehaald”, houdt Els Vandesteene de boot af. Bovendien is het afwachten hoe Lisa Van den Vonder en Louka Maertens van de Nations Cup uit Schotland zijn weergekeerd. Wij hebben weliswaar meer ervaring dan dat jonge team, maar de jeugd is sterk bezig.”

Plaatselijke steun

“Wij doen niet mee aan de King of the Court omdat we ons land in de Nations Cup in Finland vertegenwoordigen”, zegt Gilles Vandecaveye. De hoofdaanvaller van Caruur Gent is er wel bij voor de BK-manche op zondag. “De Nations Cup gaat wellicht ons petje te boven want onze tegenstanders Polen en Zweden staan een trapje hoger dan ons, maar het is een kans om ervaring op te doen. We kijken vooral uit naar de BK-manche op het Sint-Pietersplein. Daar beginnen we als favorieten en bovendien zullen we er heel wat bekend volk tegen het lijf lopen. We zijn weliswaar nog op zoek naar onze beste vorm, maar hebben toch al twee manches gewonnen. De aanpassing aan het zand verloopt vlot. We zijn nog niet thuis want ook Martijn Colson-Dennis Deroey en Tim Lemmens-Anshel Ver Eecke zullen hier in Gent op heel wat plaatselijke steun kunnen rekenen.