Wielrennen Vrouwen junioren BK in Brasschaat

Hélène Hesters verdedigt deze zondag haar driekleur: “Ze gaan me deze keer niet zomaar laten rijden”

“Vorig jaar als eerstejaars de titel pakken was een verrassing, maar zondag zal het moeilijker worden om zo’n stunt te herhalen”, beseft Hesters.© Marc Van Hecke

Vorig jaar kroonde Hélène Hesters zich als eerstejaars tot Belgische kampioene bij de junioren na een geslaagde ontsnapping in volle finale. Zondag kan ze een dubbelslag slaan. “Maar dat wordt geen makkelijke opdracht, enkele van mijn concurrenten dragen de favorietenrol”, weet de 18-jarige zus van profrenner Jules Hesters.

Geert Stevens

“Ik zit een beetje met een dubbel gevoel”, bijt Hélène Hesters de spits af. “De Ronde van Vlaanderen werd voor mij geen meevaller omdat ik de dagen voordien wat ziekjes was. Terwijl dit toch een koers is die belangrijk was in de aanloop naar het BK. Ik was niet top en mijn 21ste plaats is dan ook geen referentie. Intussen gaat het beter en tegen zondag hoop ik helemaal hersteld te zijn. Ik hoop een goed niveau te halen”, vertelt de renster van het Van Moer Logistics Cycling Team.

“Vorig jaar als eerstejaars de titel pakken was een verrassing, maar zondag zal het moeilijker worden om zo’n stunt te herhalen. Ze gaan me deze keer niet zomaar laten rijden. En de concurrentie is ook echt wel sterk. Anna Vanderaerden, Fleur Moors en Xaydee Van Sinaey zitten allemaal met de driekleur in hun hoofd. Anna en Xaydee waren vorig jaar trouwens tweede en derde. Ik schat hun kansen hoger in dan de mijne. Wat voor mij een ideaal scenario kan zijn? Ik heb een kans als we met een klein groepje naar de meet rijden. Dat zal niet eenvoudig worden want het parcours in Brasschaat is vlak. Enkel net voor de finish is er een kasseistrook, maar ik weet niet of deze strook scherprechter kan spelen. Misschien kan het wel de massaspurt wat ontregelen.”

Grote doelen

Toch heeft Hesters ook wat troeven achter de hand. “Ik kan rekenen op een ploeg, terwijl Vanderaerden, Moors en Van Sinaey eigenlijk op zichzelf zijn aangewezen.” Zo hoopt Hesters hoopt te kunnen profiteren van de rivaliteit tussen de drie topfavorieten. Na het BK plant de Gentse een rustpauze in. “Deze zomer gaat alle focus naar het EK en WK op de piste. Dat worden mijn grote doelen. Wat het op de weg zal worden, is voorlopig nog een vraagteken.”