VIDEO. Zeg niet meer fietsenstalling, maar ‘fietsonthaalpunt’: “Dit is een creatieve oplossing in budgettair krappe tijden”

Binnenkijken in het Groot Vleeshuis.© De Gentenaar

Gent -

De restauratie van het Groot Vleeshuis moet ten laatste begin volgend jaar starten. Het historische gebouw krijgt daarna een nieuw leven als fietsenparking, al noemt schepen Filip Watteeuw (Groen) het liever een fietsonthaalpunt.

Fien Lakiere

“De grote totaalrenovatie van het Groot Vleeshuis zal tot drie jaar duren, al willen we bepaalde delen van het gebouw indien mogelijk vroeger openstellen”, zegt schepen van Facilitair Management Hafsa El-Bazioui (Groen). “De werken moeten eind dit jaar, begin 2024 van start kunnen gaan. Door een creatieve oplossing in budgettair krappe tijden kunnen we de veiligheid garanderen en een Gents symbool in ere herstellen.”

LEES OOK. Restauratie van Groot Vleeshuis stap dichterbij, plan voor fietsenstalling blijft

Op die creatieve oplossing, een nieuwe invulling als fietsenstalling, kwam kritiek. “Maar het is een win-win-winsituatie”, zegt Watteeuw. “Er is budget gevonden, het gebouw wordt opengesteld zonder de structuur ervan aan te tasten en de fietsenrekken op het Veerleplein en de Groentemarkt zullen verdwijnen.”

Lockers en sanitair

Watteeuw introduceerde donderdag wel een nieuwe term: fietsonthaalpunt. “Het gaat om meer dan een fietsenstalling. We voorzien onder andere lockers, een commerciële ruimte en toegankelijk sanitair. Daarnaast bekijken we de opties om via de Fietsambassade info over fietsroutes en dergelijke te voorzien.”

Via het Mobiliteitsbedrijf is 3,2 miljoen euro vrijgemaakt voor het project, ook vanuit Vlaanderen komt budget voor het erfgoed. Alles samen wordt de kostprijs van de renovatie geschat op zo’n 7,5 miljoen euro.

Voor de grote werken beginnen, kunnen de Gentenaars tijdens verschillende rondleidingen een kijkje nemen in het gebouw. Dat staat momenteel leeg en is voor de veiligheid niet vrij toegankelijk. “De 160 plekken zijn volzet, maar de rondleidingen worden mogelijk uitgebreid, bijvoorbeeld voor Open Monumentendag”, zegt El-Bazioui.