Afgebrande Delhaize moest tonnen groenten, fruit, vlees en vis vernietigen en zelfs plafond werd uitgebroken: “Schade loopt in de miljoenen”

Midden volgende maand opent de Delhaize in Wetteren opnieuw na de zware brand.© lvi

Wetteren/Zottegem -

De zware brand in de Wetterse Delhaize-vestiging van vorige maand heeft voor enorm veel schade gezorgd. De vlammen en de rook maakten heel wat producten onverkoopbaar, en zelfs het plafond moest worden uitgebroken. Volgende maand heropent de winkel. “Letterlijk elke vierkante centimeter wordt schoongemaakt door een professionele firma.”

Lieven Van Imschoot

Op 20 april kreeg Zottegemnaar Joren Van de Sompel (36) telefoon. “Het brandt in de winkel in Wetteren”, kreeg de uitbater van de Delhaize-vestigingen in Wetteren, Zottegem en Geraardsbergen te horen. Toen Joren aan de ‘Berg’ in Wetteren toekwam, was de brandweer al volop aan het blussen. (lees verder onder de foto)

De brand vernielde een groot deel van de voorgevel van de winkel, maar ook binnen was de schade aanzienlijk.© Brent Saey

“Ik dacht eerst dat alleen de buitenkant beschadigd was”, vertelt hij. “We zouden de week nadien wel weer kunnen openen, dacht ik toen. Achteraf bleek dat de schade veel groter was. De brand had ook heel het kabelnetwerk voor onder meer camera’s, alarminstallatie, toegangsbadges en zonnepanelen vernietigd.”

LEES OOK: Zware brand in Delhaize in Wetteren, personeel en klanten geëvacueerd

Elke vierkante centimeter schoonmaken

“Elektriciens zijn daar nu al weken mee bezig. Op bepaalde momenten is hier wel honderd man tegelijk aan het werk om de winkel weer op te bouwen. Een professionele firma is letterlijk elke vierkante centimeter aan het schoonmaken. We hebben zelfs het hele plafond moeten uitbreken. We zijn nu vijf weken later, en nu pas ruik je de brandgeur niet meer zo intens.” (Lees verder onder de foto)

“Soms is er honderd man tegelijk aan het werk om de winkel weer op te bouwen.”© lvi

De brand was een serieuze streep door de rekening van de familie. Joren, zijn echtgenote en schoonbroer hadden anderhalf jaar geleden twee miljoen euro geïnvesteerd om de winkel te vernieuwen. “We waren erin geslaagd om met een ruimer assortiment meer klanten aan te trekken. Ik hoop dat ze na de heropening opnieuw de weg naar ons vinden.”

Gerookte banaan

Midden juni. Dan zou de winkel opnieuw openen. De verzekeringsmaatschappijen komen dan wel tussenbeide, maar dat de brand een zware financiële klap is, is duidelijk. “Tonnen verse voeding moest worden vernietigd: groenten, fruit, vlees, vis, alle bereide maaltijden én ook alle diepvriesvoeding. Wat nog verkoopbaar was, heeft de verzekeringsmaatschappij laten opkopen door een professionele opkoper.”

LEES OOK: Dag na zware brand wordt schade in Delhaize-winkel pas echt zichtbaar: “Het zal maandenlang duren om alles te herstellen”

“We mochten voedingswaren zelfs niet meer mee naar huis nemen. Wij zijn aansprakelijk als er iemand ziek zou worden. Ik denk trouwens niet dat iemand een gerookte banaan lekker zou vinden. We weten nog niet exact hoe groot de schade is, maar dit zal ons miljoenen kosten.” (Lees verder onder de foto)

Zelfs het plafond moest worden uitgebroken.© lvi

Sinds deze week werden al enkele rayons ingericht. “We zitten nu eindelijk in de fase van heropbouw. We maken van de gelegenheid gebruik om de winkel iets anders in te richten.” De brand doorkruist de uitbreidingsplannen die Joren en zijn familie al enige tijd hebben. Ze hadden al verschillende naburige panden gekocht. “We hebben plannen om de winkel uit te breiden en er komt een ondergrondse parking. Maar dat zal nog jaren duren.”

Volgende woensdag wil de familie in het Wetterse gemeentehuis een cadeau overhandigen aan de gemeente en de hulpverleners. “Om hen te bedanken. Zij hebben onze personeelsleden opgevangen, en dat betekent veel. We spreken hier over materiële schade. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen, want dat was een heel ander verhaal geweest.”

LEES OOK: Personeel en klanten geëvacueerd bij zware uitslaande brand in Delhaize: “De winkel zal de eerste dagen niet open kunnen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus