Waterpolo Vrouwen Titel- en bekerfinale

Gentse Zwemvereniging blijft het waterpolo bij de vrouwen domineren en mikt op de dubbel: “We kunnen enkel onszelf verslaan”

Archiefbeeld uit de bekerfinale van 2017 tussen Eeklo - KGZV.© Geert De Rycke

De vrouwenploeg van de Gentse Zwemvereniging speelde het opnieuw klaar om de landstitel te veroveren. De achtste op een periode van tien jaar en de twaalfde in de clubgeschiedenis. Zaterdag kan daar een achtste bekertriomf bijkomen. Net als in de titelfinale is Leuven opnieuw de tegenstander.

Geert Stevens

MZV Eeklo was de voorbije jaren de grootste uitdager van GZV, maar daar kwam sinds dit seizoen verandering in. “De Meetjeslanders zagen hun sleutelfiguur Fee Lampaert afhaken omdat ze een wereldreis op de planning had staan. Dat had toch een flinke sportieve invloed op de Eeklose kern in zoverre dat Leuven nu onze grootste concurrent is geworden. Een ploeg met ambitie die ook uitpakt met een buitenlandse trainer. Het was dan ook niet toevallig dat we het in de titelfinale tegen Leuven moeten opnemen”, vertelt de Gentse coach Patrick Van Peteghem, aan zijn twaalfde opeenvolgende seizoen bezig bij de Gentse club.

Van een spannende titelfinale was echter geen sprake. GZV zag een verschroeiende start beloond met een 8-1-voorsprong na de eerste periode. “Het kwam er nadien voor ons op aan om deze voorsprong te consolideren. Wat ook lukte.” Na de tweede periode en derde periode wezen de bordjes 10-2 en 11-3. De slotperiode was er nog één voor de statistieken. Finaal won GZV met 16-6.

Opletten voor overschatting

“Iedereen gaat ervan uit dat we zaterdag in Aalst ook de beker zullen winnen. Ik wil dit toch niet te luidkeels verkondigen. Ik ben geen voorstander om de bekerfinale één week na de titelfinale te spelen. Dat is heel kort op elkaar voor een ploeg die de titel heeft gewonnen. We leven nog wat op onze euforie en dan is overschatting nooit veraf. Je weet hoe dat leeft, de uitdager hoopt altijd op de eerste nederlaag van de topfavoriet. Het zal er dan ook vooral op aankomen om mijn ploeg in die optiek mentaal voor te bereiden. We kunnen enkel onszelf kloppen, maar op sportief vlak hebben we toch dat streepje voor”, aldus Peter Van Peteghem, die vooral opgetogen is met het feit dat zijn team zich dit seizoen met succes kon hervormen. “In het vorige tussenseizoen dienden we door persoonlijke omstandigheden vijf speelsters te vervangen. Dat is goed gelukt. We hebben onze ambitie nooit luidkeels verkondigd, maar intern zijn we eigenlijk alleen maar tevreden met de dubbel. Zaterdag hopen we dit met zijn allen opnieuw te realiseren. Of ik er ook nog een dertiende seizoen ga aanbreien. Dat bespreken we na de bekerfinale.”