Gent Jazz krijgt opnieuw 150.000 euro subsidies uit de stadskas, maar met striktere regels

GENT -

Gent Jazz kan dit en de volgende twee jaar rekenen op 150.000 euro subsidies van de Stad Gent. Dat is een stuk minder dan vroeger. De regels zijn ook strikter vastgelegd.

Bert Staes

Het Gentse stadsbestuur heeft donderdag een subsidieovereenkomst afgeklopt met de nieuwe organisatie van Gent Jazz. Nadat het festival failliet was gegaan, nam Greenhouse Talent de organisatie over. Na enkele maanden onderhandelen is er nu ook een nieuw akkoord over subsidies.

De gemeenteraad moet de deal nog goedkeuren, maar er staat in dat Gent Jazz van 2023 tot en met 2025 elk jaar kan rekenen op 150.000 euro. Het budget gaat wel een stuk naar beneden. Vroeger kreeg Gent Jazz 260.000 euro per editie.

In de nasleep van het faillissement bleek hoe slordig de vorige organisatie met subsidies is omgegaan. Daarom zijn de regels nu strikter vastgelegd. Ook extraatjes zoals gratis vipkaarten die de Stad Gent zelf kreeg, zijn geschrapt.

LEES OOK. Financieel wanbeheer deed Gent Jazz en Jazz Middelheim de das om: “Megalomaan en veel te hoge onkostennota’s”

Kortingtarief

De subsidies zijn niet bestemd voor personeel of commerciële activiteiten, stipuleert het akkoord. Er zijn wel enkele andere voorwaarden. Zo moet Gent Jazz podiumkansen bieden aan Gentse lokale jazzmuzikanten, iets wat sowieso al gebeurde. Uit de jonge Gentse jazzscene schiet de jongste jaren de ene na de andere revelatie naar boven.

Daarnaast belooft het festival mee te werken aan een grote jazzconferentie die volgend jaar naar Gent komt. “Gent Jazz zal de voorbereiding mee trekken als partner”, zegt Sami Souguir (Open VLD), schepen van Cultuur. “Het festival engageert zich ook om samen te werken met de andere muziekhuizen in Gent.”

Een andere voorwaarde was het aanvaarden van de Uitpas, een kortingskaart voor Gentenaars met een laag inkomen. Die kunnen voor bepaalde concerten op het festival tegen 20 procent van de prijs tickets kopen. De Stad legt 40 procent bij, Gent Jazz de resterende 40 procent.