Tweetal verkoopt drugs op straat in Klein-Brabant: twee jaar effectieve celstraf

Volgens het parket werden er open en bloot drugs verkocht in het centrum van Bornem, zoals hier in de Boomstraat.© Joris Herregods

Bornem, Puurs -

De strafrechter in Mechelen heeft twee mannen schuldig bevonden aan de handel in drugs in Klein-Brabant. De twee zouden in Puurs (Puurs-Sint-Amands), maar vooral in het centrum van Bornem verdovende middelen aan de man hebben gebracht. Ze liepen allebei twee jaar effectieve celstraf en een boete van 8.000 euro op.

Theo Derkinderen

Eind 2021 startte het onderzoek tegen R.M. (22) en M.O. (37) op toen een vrouw naar de politie was gestapt met de melding dat ze bedreigd werd door de twee mannen. De vrouw had in het verleden auto’s gehuurd voor het tweetal en kreeg in ruil wekelijks een zakje cocaïne en wat cannabis. “De auto’s in kwestie werden gebruikt voor de drugshandel van het tweetal. Toen de vrouw duidelijk maakte dat ze ging stoppen met het huren van auto’s, kreeg ze bedreigingen. En dat was voor de politie voldoende om een grondig onderzoek te starten”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans.

© Shutterstock

De speurders hielden R.M. en M.O. in de gaten en merkten dat ze veel kortstondige ontmoetingen hadden. “Maar er kwamen ook mensen langs bij de vriendin van R.M. in het centrum van Bornem. De politie stelde ook vast dat er open en bloot drugs op straat werden verhandeld. In de Boomstraat en op het Kardinaal Cardijnplein. Later was er ook een komen en gaan van mensen in het appartement met M.O. in Puurs. Dat gebeurde vooral ’s avonds en ’s nachts.”

Cocaïne in cel

De politie voerde huiszoekingen uit en vond bij R.M. 38 gram cannabis, twee gsm’s en 300 euro cash. Opvallend: enkele dagen na zijn arrestatie liep hij opnieuw tegen de lamp toen bleek dat hij cocaïne had binnengesmokkeld in zijn cel.

Voor het Openbaar Ministerie waren er voldoende bewijzen dat de twee met drugs bezig waren. “Tijdens het onderzoek werd ook duidelijk dat er via socialemediakanalen promotieberichtjes naar potentiële klanten werden verstuurd. Om de mensen warm te maken toch maar drugs bij hen aan te kopen.”

Schulden

R.M. gaf de drugshandel toe, maar vroeg een werkstraf. “Hij is ondertussen gestopt met de verkoop van verdovende middelen, maar ook met zelf te gebruiken. En dat is een belangrijke stap die hij in zijn leven heeft gezet”, reageerde advocate Veronique Gysbrechts. “Meneer M. wil nu vooral stabiliteit in zijn leven. Waarom hij destijds drugs is beginnen te verkopen? Omdat hij schulden had en die wilde wegwerken.”

M.O. ontkende met klem dat hij drugs verkocht. “Zelf gebruikt hij sporadisch drugs, maar een eigen handeltje? Dat niet. Bij de huiszoeking bij hem zijn ook alleen maar restanten van cannabis teruggevonden. Restanten van zijn eigen gebruik. Ook in zijn gsm zijn geen drugsgerelateerde berichten aangetroffen”, stelde advocaat Peter Heymans.

Rugpijn

De Puursenaar bleef volhouden dat hij onschuldig was. “Ja, ik gebruik zelf cannabis. Maar dat is omdat ik met hevige rugpijn kamp. Drugs verkopen doe ik niet. Waarom ik ’s avonds en ’s nachts thuis bezoek kreeg? Dat waren vrienden en samen speelden we computerspelletjes.”

De rechter bestudeerde het dossier grondig en besloot dat er voldoende bewijzen waren dat de twee zich allebei inlieten met de verkoop van drugs. Ze legde hen nu twee jaar effectieve celstraf en een boete van 8.000 euro op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus