Fit & Gezond

Tienduizenden Belgen zijn 'altijd moe'

Tienduizenden Belgen zijn 'altijd moe'
In het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA) is het boek ,,Altijd Moe" voorgesteld. In het boek beschrijft de 38-jarige zakenvrouw Chantal Smedts uit Brasschaat haar jarenlange strijd tegen het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), een ernstige aandoening die bij heel wat mensen nog steeds nagenoeg onbekend is.

,,CVS is een weinig onderkend probleem", verklaart Dr. Herlinde Wynants, CVS-deskundige in het UZA. ,,In België leiden tienduizenden mensen aan het syndroom, waarvan ongeveer 80 procent vrouwen en 20 procent mannen. Meestal gaat het om mensen tussen de 30 en 40 jaar die hun eigen draagkracht zodanig hebben overbelast dat er een chronische uitputting ontstaat die veel verder gaat dan zich enkel wat vermoeid voelen."

,,Ze functioneerden ooit volstrekt normaal en plots kunnen ze, om een onverklaarbare reden, niets meer en hebben ze bovendien heel dikwijls keel -, spier -, en hoofdpijn en gezichtsproblemen. Het syndroom heeft niet enkel enorme fysische ongemakken, maar weegt ook enorm op het sociale en economische leven van de patiënten." aldus Wynants.

Niet te genezen met medicijnen

,,CVS is niet te genezen met medicijnen, maar kan overwonnen worden door disciplinaire zelfzorg en aandacht voor herstel van het lichamelijk evenwicht, anders blijf je vastzitten in een vicieuze cirkel. Op de CVS-fdeling in het UZA proberen we mensen daarbij te helpen."

Volgens Smedt is vooral het accepteren de moeilijkste stap naar de genezing. Ze wil met haar boek de grote nood aan preventieve info over CVS opvullen, zowel voor patiënten als hun omgeving. Hoe sneller de diagnose gesteld kan worden, hoe sneller patiënten uit het dal kunnen geraken, klink het.

,,Ik heb 5 jaar van mijn leven verloren"

Chantal Smedts schreef haar boek tijdens haar 5 jaar durende ziekte. ,,Ik was in de fleur van mijn leven, maar kon plots niets meer. Ik was volledig lamgelegd en heb 5 jaar van mijn leven verloren. Door dagelijks krachten op te sparen om aan het boek te werken, had ik het gevoel dat ik toch nog iets nuttigs kon doen." vertelt ze.

,,Mensen moeten beseffen dat het 'kunnen' van hun eigen lichaam begrensd is en dat CVS grotendeels voorkomen kan worden door een natuurlijk en evenwichtig leven. Ik wens niemand het onbegrip toe dat ik al die jaren heb ervaren. Het boek moet mede de onwetendheid rond de ziekte wegwerken."

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees