Nieuw schandaaldossier in Charleroi

Nieuw schandaaldossier in Charleroi

Van Gompel en Van Cauwenberghe Foto: belga

CHARLEROI - In Charleroi is een nieuw schandaal aan het licht gekomen. Jean-Claude Van Cauwenberghe, PS-boegbeeld en oud-burgemeester van Charleroi, kan hierdoor rechtstreeks in opspraak gebracht worden. Dat meldt de VRT.
Eric Wartel, de nieuwe gemeenteontvanger van de stad, heeft een zwarte kas ontdekt. Hij vond een koffer met daarin zo'n 2.600 euro en een bankrekening met 5.000 euro die niet in de boekhouding van de gemeente staat. Wartel vervangt de vorige ontvanger, Pierre Oversteyns, die begin maart werd geschorst, omdat hij in verdenking was gesteld voor valsheid in geschrifte en het gebruik van valse stukken.

Het geld uit de zwarte kas komt van Europese en federale subsidies en werd vooral gebruikt om vereizen te maken in het kader van de internationale betrekkingen van de stad.

De bankrekening is in 1993 geopend toen Van Cauwenberghe burgemeester was in Charleroi. Ook zijn opvolger Jacques Van Gompel (PS) zou de rekening nog gebruikt hebben.

Fraude en schriftvervalsing

In 2005 kwamen verschillende gevallen van fraude en schriftvervalsing bij het gemeentebestuur van Charleroi aan het licht. Vooral bij de huisvestingsmaatschappij La Carolorégienne werden onregelmatigheden ontdekt.

Van Cauwenberghe nam toen onder politieke druk ontslag als minister-president van het Waalse Gewest, maar hij benadrukte zijn onschuld. Eerder hadden drie PS-schepenen in Charleroi al ontslag genomen.

Burgemeester Van Gompel moest ook aftreden. Hij heeft enkele weken in de cel gezeten voor fraude met openbare aanbestedingen.

.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees