Duitse en Amerikaanse auto's minst milieuvriendelijk

Duitse en Amerikaanse auto's minst milieuvriendelijk

Hummer H3 Foto: rr

GENÈVE - Duitse en Amerikaanse auto's zijn het slechtst voor het milieu. Dat heeft een studie van het adviesbureau Centre Info aangetoond. De resultaten werden woensdag in LaRevueDurable, een Frans-Zwitsers tijdschrift dat het opneemt voor het milieu, gepubliceerd.
De Duitse sportwagens van Porsche stoten gemiddeld 321 gram CO2/km uit. De slechte invloed van die wagens op het milieu wordt enigszins teruggedrongen door het feit dat het merk per jaar slechts 100.000 auto's verkoopt.

De Amerikaanse autobouwers General Motors en Ford verkopen daarentegen elk meer dan 11 miljoen auto's, die respectievelijk gemiddeld 267 en 255 gram CO2/km uitstoten. LaRevueDurable haalt in het bijzonder uit naar de Hummers van General Motor want die terreinwagens verbruiken 24 liter benzine per 100 km en stoten 470 gram CO2/km uit.

Een van de slechtste leerlingen van de klas is de Duits-Amerikaanse groep DaimlerChrysler. Per jaar verkoopt de groep zo'n 4,7 miljoen auto's met een uitstoot van 252 gram CO2/km. De Duitse BMW's zijn dan weer goed voor een uitstoot van 191 gram CO2/km. BWM verkoopt jaarlijks ongeveer 1,4 miljoen wagens.

Japan

De hybride modellen van de Japanse automerken Toyota en Honda slagen er niet in om de merken milieuvriendelijker te maken. Zo maakt de Prius van Toyota voor slechts 3,4 procent deel uit van de omzet van de groep. Voorts verkoopt het merk heel wat energieverslindende 4x4-wagens. Ook de hybride versie van de Honda Civic vertegenwoordigt slechts 1 procent van de totaalverkoop. De modellen van Honda stoten gemiddeld 164 gram CO2/km uit terwijl Nissan het slechter doet met een gemiddelde uitstoot van 183 gram CO2/km. Ook de resultaten van Volkswagen, 173 gram CO2/km, vallen tegen door de uitstoot van de 4x4's.

,,Vooral de producenten van kleine, zuinige auto's eindigen bovenaan in het klassement van de milieuvriendelijkste auto's'', stelt het tijdschrift.

De Franse merken Renault en Peugeot en de Italiaanse autobouwer Fiat doen het goed dankzij hun modellen die gemiddeld tussen 152 en 153 gram CO2/km uitstoten, aldus LaRevueDurable. Het tijdschrift kondigde ook het plan van PSA Peugeot-Citroën aan om een 4x4-model te lanceren.
Externe links
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees