Brussel plant 2.000 bomen langs gewestwegen

Brussel plant 2.000 bomen langs gewestwegen

Brusselse minister van Openbare Werken Pascal Smet (sp.a) Foto: bdw

BRUSSEL - Het Brussels Gewest gaat de komende jaren ongeveer 2.000 bomen en bijbehorend groen planten langs gewestwegen. Dat heeft de Brusselse minister van Openbare Werken Pascal Smet (sp.a) woensdag bekend gemaakt. Met het project is een investering van 7,5 miljoen euro gemoeid. Het totale aantal bomen langs gewestwegen zal na de extra aanplantingen om en bij de 27.000 bedragen.
,,De kwaliteit van de openbare ruimte is erg belangrijk voor de leefbaarheid van steden. In heel wat steden hebben groene ruimtes de laatste decennia nochtans plaats moeten ruimen. Groenvoorzieningen zijn echter onmisbaar in een aantrekkelijke vormgeving van de woonomgeving en de identiteit van de stad. Om haar inwoners te behouden, moeten steden dan ook werken aan een groene leefomgeving'', stelt Smet.

CO2

Pascal Smet wil Brussel promoten als aangename woon- en verblijfsstad en vraagt daarom extra aandacht voor groene ruimtes. Bij elke heraanleg van straten en pleinen moet er volgens hem ruimte voorzien worden voor bomen of groenbeplantingen. ,,Meer bomen in de stad en goed aangelegde groenruimtes zijn immers ontmoetings- en speelruimtes en goed voor de leefbaarheid in de stad. Een stad met veel groen is aantrekkelijk voor wonen, toerisme en recreatie. Bovendien is het goed voor het milieu. Elke boom neemt per dag 0,059 kilogram CO2 op. Dit komt overeen met de CO2-uitstoot veroorzaakt door 250 meter autorijden'', zegt Smet.

Intussen wil Smet ook een beter evenwicht tussen de verschillende boomsoorten. ,,Van de ongeveer honderd verschillende boomsoorten, was in 2001 64 procent vertegenwoordigd door slechts vier soorten'', luidt het. ,,Dat kan zware gevolgen hebben in geval van een epidemie.''
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees