Fouten FBI ,,onaanvaardbaar''

Fouten FBI ,,onaanvaardbaar''

Glenn Fine Foto: epa/belga

WASHINGTON - De fouten van de Amerikaanse federale politie (FBI) bij het verzamelen van persoonlijke informatie in het kader van terrorismebestrijding, zijn ,,zwaar en onaanvaardbaar''. Dat verklaarde dinsdag Glenn Fine, algemeen inspecteur van het ministerie van Justitie tijdens een zitting voor een commissie van de Kamer.
Volgens het rapport dat Fine opstelde, respecteerden de agenten van de FBI de procedure niet altijd om informatie te vergaren van instellingen. Het gaat om banken, telefoonbedrijven, internetproviders en zelfs bibliotheken die gebruikt werden door de gesurveilleerde personen.

Bij het merendeel van de omstreden gevallen gebruikten de agenten een procedure van extreme nood, ,,nationale veiligheidsbrieven'' genoemd, zonder het gebruik ervan te rechtvaardigen, verklaarde Fine.

Maatregelen

Toch is de inspecteur tevreden over de reactie van de FBI en het ministerie van Justitie, die de problemen onmiddellijk erkenden en ,,maatregelen'' hebben genomen. Die gaan van een doeltreffende controle van de procedures tot een betere opleiding van de agenten.

De directeur van de FBI, Robert Mueller, moet woensdag getuigen voor een gelijkaardige commissie van de Senaat.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees