Europa daagt Griekenland voor de rechter wegens dierenleed

Europa daagt Griekenland voor de rechter wegens dierenleed
BRUSSEL - Griekenland blijft tekortschieten op het gebied van het welzijn van dieren. Daarom heeft de Europese Commissie de Griekse overheid woensdag voor het Europese Gerechtshof gedaagd om af te dwingen dat ze de regels respecteert die door de Europese Unie zijn opgesteld voor het transport en de slacht van dieren.
De EU-regelgeving beschrijft onder meer de maximale duur van het transport van levende dieren, hoeveel rust er ingebouwd moet worden en stelt minimale eisen aan ruimte, drinkvoorzieningen en ventilatie tijdens het transport. Volgens de regels moeten vrachtwagens voor veevervoer uitgerust zijn met satellietapparatuur waarmee de duur van de rit en de gereden route gecontroleerd kunnen worden.

Deskundigen hebben tussen 1998 en 2006 herhaaldelijk schendingen van de rechten van dieren vastgesteld in Griekenland. De veevervoersbedrijven zijn er niet geïdentificeerd en geautoriseerd, zoals de EU voorschrijft. Er worden nauwelijks controles uitgevoerd op de duur en omstandigheden waaronder de veetransporten gebeuren. Bovendien schieten de faciliteiten in havens tekort voor de opvang van dieren die een lange reis over het water hebben moeten doormaken. Ook in de Griekse slachthuizen is er onvoldoende controle.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees