Grondwetshervorming in ,,nepverpakking'' in Egypte

Grondwetshervorming in ,,nepverpakking'' in Egypte

Hosni Moebarak Foto: rr

CAIRO - President Hosni Moebarak en zijn nationaaldemocratische partij (NDP) hebben een grondige grondwetshervorming uitgewerkt, die de Egyptenaars komende maandag in een volksraadpleging zal voorgelegd worden. Een grondwetsherziening in ,,nepverpakking'', vindt de oppositie.
De oppositie verwijt de regering dat het referendum al tweemaal werd vervroegd en nu een week na de aanvaarding door het parlement zal plaatsvinden. De NDP wil de hervormingen er volgens hen zo snel mogelijk doordrukken zodat de publieke opinie nauwelijks een kans krijgt om te begrijpen wat er nu eigenlijk op het spel stond. De strijd tussen de regeringspartij en oppositie draait in de eerste plaats over het verbod op religieuze partijen, de hindernissen voor onafhankelijke kandidaten bij de presidentsverkiezingen en de verzwakking van Justitie.

De president zal volgens de grondwetsherziening mogen beslissen of een burger een proces krijgt voor een burgerlijke of militaire rechtbank. Bovendien zal de politie huiszoekingen en arrestaties mogen verrichten zonder rechterlijk bevel. Ook de controle van de verkiezingen door rechters en andere rechterlijke ambtenaren zal verder beperkt worden, nadat verschillende rechters bij de vorige presidents- en parlementsverkiezingen tegen verkiezingsfraude hadden geprotesteerd.

Imago

De NDP, die in het parlement de absolute meederheid heeft, wil wel enkele achterhaalde grondwetsartikelen vervangen. Maar op de eerste plaats streeft de partij van Moebarak volgens critici met de hervorming drie doelen na: de uitvoerende macht uitbreiden, de Moslimbroederschap de pas afsnijden en het imago van Egypte in het Westen opsmukken.

Voor de mensenrechtenorganisatie Amnesty International is de grondwetshervorming dan ook de ,,ergste uitholling van de mensenrechten in Egypte sinds de invoering van de uitzonderingswet in 1981''. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn bedenkingen en benadrukt dat de burgers ,,goed moeten geïnformeerd worden, vooraleer ze een beslissing nemen''.

,,Tussen fascisme en willekeur''

Een deel van de oppositie roept intussen op tot een boycot. ,,Boycot het referendum'' staat woensdag op de frontpagina van de linkse krant Al-Ahali uit Kaïro. In het hoofdartikel wordt het Land van de Farao's een donkere toekomst voorspeld: ,,Egypte heeft zijn glans verloren, tussen het fascisme van de Moslimbroeders en de willekeur van de NDP''.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees