Leon Van Bon wint Nokere Koerse

NOKERE - Leon Van Bon (Rabobank) heeft woensdag de 62e editie van Nokere Koerse gewonnen. De 35-jarige Nederlander haalde het na 197 kilometer afgescheiden voor zijn landgenoot Aart Vierhouten (Skil-Shimano).
Onze landgenoot Geert Steurs (Predictor-Lotto) werd derde. De neoprof kon nog net uit de greep van een achtervolgende groep blijven, waarvan zijn teamgenoot Greg Van Avermaet de snelste was.

Na enkele schuchtere uitvalspogingen waren 26 renners er na goed 55 kilometer in geslaagd in de aanval te trekken. De Landbouwkredietploeg, die enkel James Vanlandschoot voorin had, hield het tempo hoog, waardoor de voorsprong in eerste instantie niet hoger opliep dan een minuut. Bij de leiders draaide het evenwel erg goed rond en toen de Landbouwkredietrenners de benen stil hielden, konden zij hun voorsprong verder uitbouwen. Er was even opschudding toen de Nederlanders Sebastien Langeveld en Aart Vierhouten tegen de vlakte gingen. Laatstgenoemde kon echter vlug zijn plaats in de kopgroep weer innemen. Voor Langeveld was dat niet meer het geval.

De kopgroep dunde op vier ronden van het einde verder uit. De Duitsers Felix Odebrecht en Torsten Schmidt hadden geen passend antwoord op een tempoversnelling van Johan Coenen, Aart Vierhouten en de Fransman Cedric Vasseur. Lang bleef dit drietal niet voorop. Ze werden door een deel van de oorspronkelijke kopgroep ingerekend. Vierhouten bleef evenwel niet bij de pakken zitten en lanceerde zich op zowat 35 kilometer voor de finish opnieuw. Hij kreeg nu Geert Steurs mee in steun. Leon Van Bon zag het gevaar en reageerde gevat.

Dit trio mocht de laatste vijftien kilometer intrekken met een voorsprong van een kleine vijftig seconden op een achtervolgende groep met tien renners. Bij neoprof Geert Steurs was het beste er dan af en hij moest in volle finale zijn twee Nederlandse metgezellen laten rijden. Van Bon wachtte de spurt niet af en plaatse een verschroeiende demarrage. Een moegestreden Aart Vierhouten moest Van Bon laten rijden waardoor die afgescheiden de wedstrijd kon winnen. Steurs moest zich in de laatste rechte lijn nog reppen om uit de greep van de achtervolgende groep te blijven, maar werd wel nog eervol derde.
Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.