Symptomen beroerte zelden op tijd herkend

Symptomen beroerte zelden op tijd herkend
ANTWERPEN - Patiënten met een beroerte geraken meestal niet tijdig in het ziekenhuis. Alleen de eerste drie uur na een beroerte kan nog een bloedklonteroplossende behandeling met succes worden opgestart. Dankzij dergelijke behandeling kan de patiënt aanzienlijk beter herstellen. Slechts twee procent van de patiënten met een beroerte komt in aanmerking voor zo'n behandeling.
Dat maar zo weinig patiënten in aanmerking komen voor zo'n behandeling, komt omdat patiënten niet tijdig in het ziekenhuis geraken, zegt dokter Dirk Nuytten. Hij is het hoofd van de 'stroke unit', het gespecialiseerde centrum voor beroertezorg van het ZNA Stuivenberg dat dit jaar tien jaar bestaat.

,,Het is tijd dat er aan de alarmbel wordt getrokken, want België blijkt het minder goed te doen dan onze buurlanden'', aldus dokter Nuytten.

Symptomen

Eén van de redenen dat patiënten niet tijdig behandeld worden, is dat veel mensen de symptomen van een beroerte simpelweg niet herkennen. Toch zijn de alarmsignalen makkelijk te herkennen. ,,De factoren die moeten aanzetten tot onmiddellijke actie zijn: plotse verlamming van of gevoelsstoornis in arm, been of gelaat, plotse verwardheid, plotse klachten om uit één of beide ogen te zien, plotse stapmoeilijkheden of plotse hevige hoofdpijn'', zegt Nuytten.

Beroertes treffen dagelijks 52 mensen. In de eerste 24 uren na een beroerte overlijdt 6 procent van de patiënten. Eén derde sterft in de eerste maand en bijna de helft binnen een jaar na de beroerte. Dertig procent van de patiënten blijft ernstig hulpbehoevend. Risicofactor nummer één voor een beroerte is een te hoge bloeddruk, iets waar naar schatting twee miljoen mensen - vaak zonder het te weten - mee kampen.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees