Prinses Astrid bindt strijd aan met malaria

Prinses Astrid bindt strijd aan met malaria

Prinses Astrid. blg
Foto: © BENOIT DOPPAGNE

Prinses Astrid brengt deze week een bezoek aan Zambia als speciaal vertegenwoordigster van Roll Back Malaria (RBM), een partnerschap dat malaria bestrijdt.
Op vrijdag 25 april zal ze in de zuidelijke stad Livingstone de eerste Werelddag van de Strijd tegen Malaria bijwonen. Daarnaast zal de prinses ook medische teams ontmoeten die, in het spoor van ontdekkingsreiziger David Livingstone, in rubberbootjes de Zambezi afvaren om in afgelegen rivierdorpen malariapatiënten te behandelen en bewoners te informeren over de ziekte.

Prinses Astrid is sinds augustus vorig jaar speciaal vertegenwoordigster van Roll Back Malaria, een partnerschap van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Unicef, het VN-ontwikkelingsfonds UNDP en de Wereldbank. Een maand later bracht ze in die hoedanigheid al een bezoek aan Tanzania om meer steun te werven voor de strijd tegen malaria.

Astrids bezoek aan Zambia valt samen met de eerste Werelddag van de Strijd tegen Malaria, op 25 april. Malaria is een infectieziekte, die wordt verwekt door een parasiet, die overgebracht wordt door een steek van de anophelesmug. Jaarlijks lopen tussen 350 en 500 miljoen mensen wereldwijd malaria op. Eén tot drie miljoen mensen, vooral Afrikanen, sterven als gevolg van de ziekte. In de Afrikaanse landen onder de Sahara is malaria bovendien de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen jonger dan vijf jaar.

Toch is de ziekte te behandelen en te voorkomen. Roll Back Malaria zet vooral in op preventie (muskietennetten, binnenhuisspray, bewoners informeren...) en een snelle diagnose van de ziekte.

Snel een diagnose stellen is in Afrikaanse landen echter niet altijd vanzelfsprekend wegens een gebrek aan gezondheidsvoorzieningen, een tekort aan medisch personeel en overvolle ziekenhuizen. Om de medische hulp toch tot in afgelegen dorpen te krijgen, heeft Roll Back Malaria in maart een expeditie gelanceerd die de Zambezi afvaart en stopt in dorpjes langs de rivier. De Zambezi-expeditie leidt van Angola, door Zambia, Namibië, Botswana en Zimbabwe naar Mozambique en pikt in elk land plaatselijke verantwoordelijken, medisch personeel en journalisten op. Op die manier wil RBM malaria onder de aandacht brengen en politieke steun zoeken om de strijd tegen de ziekte op te drijven.

Door malariapatiënten te behandelen in rivierdorpen van verschillende landen en de dorpelingen tips te geven voor preventie en behandeling van de ziekte, effent de expeditie bovendien het pad voor een groter project dat eind dit jaar van start gaat, het Trans-Zambezi-project. De bedoeling van dit project is dat verschillende landen de krachten bundelen en de ziekte samen aanpakken. Een gelijkaardig grensoverschrijdend project in delen van Mozambique, Zuid-Afrika en Swaziland deed het aantal malariapatiënten in het Lubombogebied de voorbije vier jaar dalen met liefst 82 procent.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees