750 banen weg bij DAF

750 banen weg bij DAF

Foto: © Louis Verbraeken

TURNHOUT - Bij DAF Trucks in Westerlo verdwijnen er hoogstwaarschijnlijk 750 jobs. Dat bevestigt ABVV-woordvoerder Hans Vaneerdewegh. Behalve 600 tijdelijken, zouden er ook 90 interims en 60 vaste contracten worden opgezegd. De directie wil geen aantallen noemen.
De reden voor de massale ontslagen is een productiedaling van het aantal vrachtwagens ten gevolge van de economische crisis, melden de vakbonden na een bijzondere ondernemingsraad.

De directie kondigde eerder al een productiedaling aan van 245 naar 190 trucks. Dinsdag werd op een speciale ondernemingsraad gemeld dat de daling nog groter is. Er zullen in de toekomst slechts 170 trucks per dag gemaakt worden in Westerlo, aldus de vakbondsman.

De directie wil vandaag niet bevestigen dat er 750 jobs op de helling staan bij het bedrijf. 'We bekijken de situatie nog steeds van week tot week', DAF-woordvoerder Ron den Engelsen. 'Over aantallen willen we absoluut geen commentaar kwijt', verklaarde den Engelsen.

De 2.336 arbeiders zijn zeer ongerust. Het blijft afwachten of er ook acties volgen. De bonden zitten woensdag samen om een beslissing te nemen en om het sociaal overleg proberen op te starten.De vakbonden zijn bezig het personeel te informeren. Of er acties volgen is nog niet duidelijk. Een spontane staking sluit het ABVV niet uit.

Vorige week doken er in de pers al onheilspellende berichten op over de toekomst van de Kempense vestiging van DAF Trucks. De eerste prognose was een inkrimping met 200 mensen, later werden dat er 500. Geen van die cijfers werd bevestigd door het bedrijf zelf.

De directie bevestigde wel dat er voorbereidingen aan de gang waren om de dalende marktvraag voor vrachtwagens op te vangen. Toen werd aangenomen dat er enkel bij de tijdelijken slachtoffers zouden vallen. Een daling met 750 arbeiders laat dat echter niet toe, omdat er maar 612 arbeiders met een dergelijk contract bij DAF in Westerlo werken.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees