Leukemans: 'Ik nam geen testosteron'

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Björn Leukemans is tijdens een controle kort voor het WK positief bevonden op het gebruik van testosteron. Dat maakte zijn ploeg Predictor-Lotto bekend. De renner ontkent formeel, maar werd intussen wel geschorst door zijn ploeg Predictor-Lotto.

jav

De 30-jarige Leukemans liet op 26 september na een onverwachte controle door de Vlaamse Gemeenschap opmerkelijk hoge testosteronwaarden optekenen. De normale verhouding testosteron/epistestosteron bedraagt 4 op 1, Leukemans liet een waarde van 6 op 1 noteren.

Derde keer

Volgens Leukemans is dit probleem niet nieuw. "In het jaar 2001 kende ik al eens dezelfde problemen. Het zit hem in het feit dat de waarden tussen testosteron en epitestosteron bij mij te hoog liggen. Dat was toen het geval en nu ook. In 2001 onderging ik een speciale test hiervoor in een laboratorium te Keulen. Ik werd destijds vrijgesproken van alle schuld. De controle kwam er na een test van de UCI. In 2006 kreeg ik hetzelfde verhaal te horen na een controle van de Vlaamse Gemeenschap. Ik stuurde toen het rapport van het labo van Keulen door en alles werd onmiddellijk geseponeerd. En net voor het wereldkampioenschap van 2007 krijg ik af te rekenen met dezelfde perikelen. Ik ondernam dezelfde procedure, namelijk het medisch dossier van Keulen overmaken aan de desbetreffende dienst, maar plots bleek dit niet meer voldoende."

"Volgens de laatste controle zou ik wellicht een verboden gel gebruikt hebben. Wel dat ontken ik ten stelligste. Feit is wel dat de waarden, testosteron en epitestosteron doorheen de jaren naar omlaag werd getrokken. Vandaar wellicht dat ik nu positief testte. Had de grens gelijk gebleven, dan was er geen enkel probleem geweest. Ik wist dat er een controle voor het WK zat aan te komen. Waarom zou ik dan zo dom geweest zijn om testosteron tot mij te nemen? Bovendien is dit een product waarvan je volgens wetenschappers niet sneller van gaat rijden. Je gaat toch ook niet door het rode verkeerslicht rijden als er politiemensen staan op te kijken. Zo dom ben ik toch niet?"

"Ik ga nu mijn gelijk trachten te bewijzen na het onderzoek van mijn b-staal. Ik kan dit laten onderzoeken in Keulen, Frankrijk en Barcelona. Het wordt het labo in de Spaanse stad. Ik wil absoluut mijn gelijk halen. Ik neem een advocaat en ga mij in het gezelschap van een dokter en een bioloog gaan vergewissen van de controle. Ik sta recht in mijn schoenen. Moest ik vals gespeeld hebben, zou ik daar geen pakken geld meer aan spenderen, want dit grapje gaat mij handenvol geld kosten."

"Dat het team mij schorste na dit feit is logisch, ik wil echter zo snel mogelijk mijn totale onschuld bewijzen", besloot Leukemans.

200% tegen doping

"Hij heeft van nature een hogere testosteronwaarde, maar toch moeten we hem schorsen", verklaarde ploegleider Marc Sergeant aan VRT. "Wij zijn altijd 200 procent tegen doping geweest. We kunnen deze feiten niet ontkennen en moeten Björn schorsen, ook al zweert hij bij hoog en bij laag dat hij niks mispeuterd heeft."

Mocht ook het b-staal positief zijn is dit voor de ploeg aanleiding tot onmiddellijk ontslag.

In de voorbije Ronde van Frankrijk werd ook Floyd Landis betrapt op het gebruik van testosteron. Landis liet toen een waarde optekenen van 11 op 1.

Leukemans won in 2007 de koninginnenrit in de Ronde van Oostenrijk en het criterium in Brasschaat. In het voorjaar haalde hij ereplaatsen in Parijs-Roubaix (4) en de Brabantse Pijl (7).

Nadien reed Leukemans nog een sterk kampioenschap van België (8) en WK (13).

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer