Indonesië wil eigen mini-raket met satteliet lanceren

JAKARTA - Indonesië ontwikkelt een lichte draagraket en wil tegen 2012 zijn eerste microsatelliet lanceren. Informatie daaromtrent en een model van de Pengorbitan-1 draagraket staan te kijk op de stand van de Indonesian Spacetecx State Corporation op het derde internationaal 'Indo Defence Expo & Forum-2008', aldus het Russische persbureau Itar-Tass.
In de eerste fase van het Indonesische ruimtevaartproamma is het de bedoeling de Pengorbitan-1 te lanceren. De viertrapsraket kan tot 25 kilo, in dit geval een microsatelliet, in een baan op 300 km hoogte brengen, aldus een functionaris van de Indonesian Spacetecx State Corporation tegenover Tass.

In een tweede fase moet een vijftraps Pengorbitan-2 50 kilo in de ruimte krijgen. De eerste lancering is voor 2014 gepland. De lancering gebeurt vanop een mobiel platform.

Volgens deskundigen is dit project geen concurrentie voor het Russisch-Indonesisch Airstart project, aldus het Russische persbureau Itar-Tass dat niet de vergelijking maakt met het Amerikaanse systeem van de Pegasus-raket die door een vliegtuig wordt gelanceerd. Op de Evenaar, op het Indonesische eiland Biak, wordt infrastructuur gebouwd voor Airstart, waarbij een Antonov An-124-100 vrachtvliegtuig op 10 km hoogte of nog hoger een raket dropt.

Dit nieuw systeem voor ruimtetransport moet tegen 2011 operationeel zijn en competitief op de mondiale lanceermarkt. Het moet de lancering van nuttige ladingen van honderden kilo mogelijk maken in banen in de buurt van de Aarde. Dit gebeurt met raketten die worden afgevuurd van op een ruimtehaven die op de Evenaar wordt gebouwd, op een vliegveld op het Indonesische eiland Biak.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees