Monniken met elkaar op de vuist

Monniken met elkaar op de vuist

Foto: ap

Van monniken verwacht je in het algemeen dat ze menslievende of mediterende mensen zijn. Niet in Griekenland, want daar gingen twee rivaliserende groepen kloosterlingen met elkaar in de clinch. De monniken gingen elkaar te lijf met koevoeten, voorhamers en brandblusapparaten om zo de controle te winnen over een klooster op het schiereiland Athos, een orthodox heiligdom.
Inzet van de vechtpartij was het zeggenschap over Esphigmenou, een klooster dat al sinds 2003 bezet wordt door opstandigen geestelijken die zich verzetten tegen de pogingen van de orthodoxe kerkleiding om de relatie met de rooms-katholieke kerk te verbeteren.

De monniken kregen eerder al het bevel van de orthodoxe patriarch Bartholomeus I en van de rechter om het pand te verlaten, maar die bevelen hebben ze tot nu toe altijd genegeerd.

De strijd brak woensdag los toen een groep monniken, trouw aan Bartholomeus I, het bezette gebouw probeerde binnen te dringen om er een nieuwe bibliotheek op te zetten. De bezetters, die het gezag van de leider van de orthodoxe kerk verwerpen, waren daar allesbehalve mee opgezet en vielen de indringers aan.

Verbod

In dat gevecht vielen zeven gewonden, zij werden door de politie naar het ziekenhuis gebracht. Eén monnik was zwaar toegetakeld aan het hoofd, de rest was er minder erg aan toe.

Geen enkele monnik werd gearresteerd, maar drie geestelijken kregen wel een verbod om ooit nog terug te keren naar het eiland. De abt van het bezette klooster verdedigt de actie van zijn monniken. ,,We werden aangevallen en we moesten wel antwoorden. Ze moesten zich schamen dat ze zich geestelijke noemen'', reageerde hij.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees