Zoo van Antwerpen wordt uitgebreid

Zoo van Antwerpen wordt uitgebreid

Foto: pdw

ANTWERPEN - Het architectenbureau Robbrecht en Daem uit Gent gaat de uitbreiding van de Antwerpse Zoo in goede banen leiden. Het bureau tekende eerder al voor het ontwerp van het Concertgebouw in Brugge. Binnen tien jaar zal de Zoo van Antwerpen 1,5 hectare groter zijn. De voorbereidende werken voor de uitbreiding, de afbraak van 31 huizen in de Ploeg- en de Ommeganckstraat, starten begin volgende maand. De hele uitbreiding kost jaarlijks 3 miljoen euro.
Hoe de uitgebreide Zoo er binnen tien jaar precies zal uitzien, is nog niet helemaal duidelijk. Robbrecht en Daem lichtten donderdag al wel een tipje van de sluier op. Zo zal er langs de kant van de Ommeganckstraat een muur worden opgetrokken die als een soort van 'membraan' zal fungeren. Kijkgaten her en der zullen voorbijgangers toelaten om een glimp van de dieren op te vangen. Ook de ingang van de Zoo zal een nieuwe invulling krijgen. ,,De ingang zal als een soort tussengebied worden opgevat waar een lange bank zal worden geïnstalleerd die het contact tussen de jonge en oudere bezoekers van de Zoo moet bevorderen'', legt Paul Robbrecht uit.

Volgende maand gaan de afbraakwerken van de huizen in de Ploeg- en de Ommeganckstraat van start. Om zo weinig mogelijk overlast te bezorgen aan de buren, maar ook aan de dieren, wordt gekozen voor een handmatige afbraak. Elk gesloopt gedeelte zal vervangen worden door een tijdelijke muur waarin al de kijkgaten van het latere ontwerp zullen verschijnen. Dat zal voorbijgangers toelaten om al in de nabije toekomst een glimp op te vangen van onder meer de okapi's en de wrattenzwijnen. De ruimte die vrijkomt door de afbraak van de huizen, zal worden gebruikt om een aantal dierenparken uit te breiden, zegt Zoo-architect Benny Bergen.

De plannen voor de uitbreiding van de Zoo, die dit jaar 164 jaar bestaat, bestaan al tientallen jaren. Met het oog op de uitbreiding kocht de Zoo de voorbije jaren 31 huizen aan in de nabijgelegen Ploeg- en Ommeganckstraat. Enkel met de eigenares van het pand aan de Ommeganckstraat 74 kon geen akkoord worden bereikt. ,,Jammer genoeg hebben we met die dame geen overeenstemming kunnen bereiken. We hebben begrip voor haar situatie -ze woont nog in het ouderlijk huis- maar voor haar woning is echt geen plaats in de plannen voor de uitbreiding van de Zoo'', zegt directeur Rudy Van Eysendeyk. De enige uitweg die de Zoo nog rest om uit deze impasse te raken, is een onteigening via de overheid op basis van een Bijzonder Plan van Aanleg.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees