REAGEER: Vindt u dit een goede maatregel?

Antwerpse scholen verbieden religieuze symbolen aan leerlingen

ANTWERPEN - Op de Koninklijke atheneums van Antwerpen en Hoboken zijn vanaf 1 september 2009 alle politieke en religieuze symbolen verboden. Dat staat in het nieuwe schoolreglement dat maandag in een persbericht werd voorgesteld. De directies nemen die maatregel om hun leerlingen te beschermen tegen de toenemende groepsdruk om bijvoorbeeld een hoofddoek te dragen.

De beleidsvisie van de atheneums kadert in de recente beleidslijn van het onderwijs van de Vlaamse gemeenschap (GO!). Actief pluralisme staat daarin centraal en de Antwerpse scholen steunen hetzelfde pedagogisch project.

'We merken dat de gelijkwaardigheid en de vrijheid van onze leerlingen in het gedrang komt', verklaren de schooldirecties. 'Het is mogelijk dat leerlingen zich onder sociale druk verplicht voelen politieke en religieuze symbolen te dragen. Daarom laten we het niet meer toe.'

Beide scholen staan bekend voor hun hoge aantallen leerlingen van een vreemde origine. Ze voeren een doorgedreven gelijke kansenbeleid en willen met de aanpassing in het reglement het evenwicht bewaren, zodat iedereen zich in alle vrijheid kan ontplooien.

In Antwerpen gelden er geen algemene richtlijnen voor het onderwijs in verband met hoofddoeken en andere symbolen. De scholen maken volgens onderwijsschepen Robert Voorhamme (sp.a) gebruik van hun autonomie, en de stad bemoeit zich daar niet mee. Ook in bepaalde stadsscholen zijn hoofddoeken al verboden. 

Wat vindt u van het verbod? Mogen leerlingen een gewone hoofddoen of een hangertje met een kruisje dragen op school? Mogen ze stickers van politieke partijen op schoolmappen plakken of rondlopen met een T-shirt van Che Guevara? Reageer onderaan dit artikel. 

Corrigeer

MEER NIEUWS