Opnieuw klacht tegen Leterme voor uitspraken in Libération

BRUSSEL - Na twee Franstaligen uit Sint-Lambrechts-Woluwe dient nu ook Philippe Sala, schepen in de faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem, klacht in tegen Vlaams minister-president Yves Leterme omwille van zijn uitspraken in de Franse krant Libération.
Ook hij vindt dat de opmerkingen van Leterme indruisen tegen de antiracismewet. In de krant zei Leterme dat de Franstaligen in de Vlaamse rand blijkbaar ,,intellectueel niet in staat zijn Nederlands te leren''. In het interview wijst hij ook op het tijdelijke karakter van de faciliteiten voor de Franstaligen.

De opmerkingen veroorzaakten heel wat ophef in het Franstalige landsgedeelte. Sala heeft het over ,,denigrerende en beledigende uitspraken'', die bovendien van die aard zijn om ,,de tegenstellingen tussen de nationale gemeenschappen aan te steken, om hartstochtelijk reacties van agressiviteit uit te lokken en om discriminaties en haat wegens etnische, nationale en taalkundige oorsprong op te wekken en aan te moedigen.'' Gezien de hoge politieke functie van Leterme vindt Sala ze nog erger en gevaarlijker. Sala werd verkozen op de lijst Union des Francophones, maar zetelt als onafhankelijk schepen.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees