Nico Kuypers Belgisch kampioen elite zonder contract

De 35-jarige Nico Kuypers is de nieuwe nationale kampioen bij de eliterenners zonder contract. In Binche toonde de West-Vlaming zich net iets sterker dan ex-prof Jan Kuyckx. David Geldhof mocht de bronzen medaille ophalen.
In de tweede van veertien ronden leek een eerste noemenswaardige aanval op gang te komen. Medefavoriet Andy Cappelle, Maarten Himpens, Kenny Vanlaere, Tony Driesen, Thomas Ongena, Geert Vermoote, Jonas Van Genechten en Sergio Ferrari namen een halve minuut voorsprong, maar meer dan twee ronden bleven ze niet voorop. Het slechte wegdek eiste ondertussen al zijn tol, met tal van mechanische problemen en enkele valpartijen.

In de vijfde ronde kwamen weer enkele grote namen op het voorplan. Nico Kuypers, Tom Vanbecelaere, Stijn Ennekens, Mario Ickx, Ronald Winters, Seppe Abts, Kurt Van Goidsenhoven, Bart De Clercq, Nicolas Baïolet en Danny Verelst reden in geen tijd een minuut weg van het peloton. Terwijl Abts en even later Ickx vooraan moesten lossen, kwam er vanuit het peloton reactie van de uittredende kampioen Davy Commeyne en Andy Cappelle. Op nauwelijks tien kilometer tijd overbrugden zij de kloof. Het bleek een nutteloze inspanning, want even later kwam in schuifjes ook het grootste deel van het peloton aansluiten. Moment waarop Jan Kuyckx zijn troeven op tafel gooide. Hij kreeg het gezelschap van David Geldhof en de onvermoeibare Nico Kuypers.

De drie namen snel 45 seconden voorsprong, waarna de Cureghem-ploegmaats Sven Nevens en Tony Driesen in de reactie gingen. Ze bleven echter hangen op een halve minuut en pas toen ze het gezelschap hadden gekregen van Andy Cappelle, Sven Françoys, Jan Bluekens, Iljo Keisse, Jerôme Giaux, Pieter Ghyllebert en Joeri Calleeuw werd de kloof nog wat kleiner. Toch bleven de drie leiders buiten schot en in de sprint toonde Kuypers zich sneller dan Kuyckx. De leeggereden Geldhof werd op enkele seconden derde, Keisse reed nog weg van zijn gezellen om vierde te worden.
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.