Geert Bourgeois stapt uit Vlaamse regering

Geert Bourgeois stapt uit Vlaamse regering
BRUSSEL - Geert Bourgeois (N-VA) stapt uit de Vlaamse regering. Zijn positie was onhoudbaar geworden na de weigering van N-VA om deel te nemen aan de communautaire dialoog. Bourgeois zelf verklaarde intussen dat 'het kartel CD&V/N-VA opgehouden heeft te bestaan'.
Het ultieme voorstel van Vlaams-minister president Kris Peeters (CD&V) heeft de N-VA niet kunnen overtuigen. Volgens Bourgeois zijn er onvoldoende garanties voor het slagen van een communautaire dialoog.

Hij zei maandag ook ontgoocheld te zijn in de houding van kartelpartner CD&V, die heeft verklaard wel een dialoog te willen opstarten. Volgens Bourgeois is 'een schijnvertoning' opgevoerd en is zijn partij de enige die consequent is gebleven.

'Kartel is dood'

Wat Bourgeois betreft, is het kartel dood. 'Mij lijkt het logisch dat als je de federale regering, waarvan uw kartelpartner de leiding heeft, niet langer steunt en als je zelf geen deel meer uitmaakt van de Vlaamse regering, waar uw kartelpartner wel deel van uitmaakt, dat dan het kartel heeft opgehouden te bestaan'.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zal om 16.30 uur een persconferentie geven.

Bourgeois betreurt het einde van het kartel. 'Ik ben samen met Yves Leterme de vader van het Vlaams kartel, dat wij hebben opgericht om in essentie te komen tot een grote grondige staatshervorming. Ik moet vaststellen na al die maanden dat wij nog altijd ter plaatse trappelen en dat er voor 7 juni 2009 geen resultaten zullen zijn', aldus Bourgeois.

Gebrek aan ACW-steun

Volgens Bourgeois is het kartel er, onder meer door het gebrek aan steun en erkenning van de ACW-vleugel binnen de CD&V, niet in geslaagd om maatschappelijk een 'coherente stempel te drukken'.

'Maar we zijn wel geslaagd in het loswrikken van die Belgische immobiele steen, met onze hefboom als kartel. Maar op een grote stap van het eindresultaat zien we dat die hefboom het laat afweten. Dat is een grote ontgoocheling', aldus een ontgoochelde Bourgeois.

Dat premier Leterme met een Vlaamse minderheid in de federale regering zou voortbesturen, vindt Bourgeois 'helemaal niet kunnen'. 'Als CD&V consequent is met zichzelf, komt ze ook tot die conclusie. Het heeft zich nooit voorgedaan dat een federale regering niet de steun heeft van een meerderheid van parlementsleden aan Vlaamse zijde'.

'Mensen niets wijsmaken'

Blijkbaar hebben er scenario’s gecirculeerd waarbij de N-VA zowel federaal als Vlaams oppositie zou voeren, en tegelijk toch in het kartel zou blijven. Maar dat zou volgens Bourgeois te gek geweest zijn. 'Je kan de mensen toch zo’n zaken niet wijsmaken'. Bourgeois zei nog dat hij met spijt en ontgoocheling opstapt en bedankte onder meer zijn medewerkers.

Op de uitlatingen van Open VLD en SP.A, reageerde Bourgeois dan weer zeer verbitterd. Beide partijen hadden zaterdag aangedrongen op het ontslag van Bourgeois. 'Ik vind hun uitlatingen en gedrag echt ondermaats. Zo ga je niet om met collega’s.'

Terug naar het parlement

Bourgeois wordt nu weer lid van het Vlaams parlement. Hij neemt de plaats in van zijn partijgenoot Gino De Craemer. De portefeuilles van Bourgeois zouden nu overgaan naar minister-president Peeters.

Vlaams parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten (Open VLD) las maandagnamiddag de brief voor waarin Bourgeois zijn ontslag bevestigde.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees