'Als Rudy Aernoudt komt, stapt FDF op'

FDF wil alliantie met MR opblazen

FDF wil alliantie met MR opblazen
FDF-frontman Olivier Maingain stelt de Franstalige liberale partij MR voor de keuze. Als het Rudy Aernoudt in zijn kieslijsten opneemt, dan stapt FDF uit de MR.
De MR van Didier Reynders is een huis met vele kamers: de oude PRL, het FDF, de MCC - overlopers uit het CDH - en nu ook LiDé. Die formatie is nieuw in Franstalig België, en behoort sinds afgelopen weekend tot de MR. Prijs daarvoor: de derde plaats op de Europese MR-lijst voor stichter Rudy Aernoudt.

'Het is vooral een strategische keuze om samen te gaan. Zijn programma komt voor 80 procent overeen met dat van de MR', lichtte Europees commissaris en lijsttrekker Louis Michel toe.

Maar FDF heeft het niet begrepen op Aernoudts 'populisme'. Alleen onder stricte voorwaarden wilde FDF zijn komst aanvaarden, 'maar we zien dat Aernoudt zich niet aan die voorwaarden houdt', zegt Maingain vanmorgen in Le Soir.

LiDé

'Vrijdagavond, op een vergadering van de MR, hadden we duidelijk gezegd dat Rudy Aernoudt zich moest voorstellen als lid van de MR. Van zijn partij LiDé kon er geen kwestie meer zijn. Daarover kwamen we tot een consensus', klinkt het.

'Ik stel vandaag vast dat dat niet het geval is. LiDé laten ze bestaan en Aernoudt blijft praten over de tien punten van zijn programma, dewelke niet het programma van de MR zijn', zegt Maingain.

Voor Maingain betekent dat het einde voor de samenwerking binnen MR. 'Als de MR ervoor kiest om door te gaan met Aernoudt zal dat zonder het FDF zijn', zegt hij.

De onvrede bij FDF leeft al een tijdje. Zo had de partij gehoopt op de eerste plaats op de Brusselse MR-lijst, een positie die echter ging naar senaatsvoorzitter Armand De Decker. Maingain en voormalig Brussels FDF-minister Didier Gosuin zijn overtuigd dat de scheiding met de MR het FDF niet zal schaden. Het FDF heeft volgens Maingain het 'electoraal potentieel en de capaciteit' om een Brusselse lijst op te stellen.

Bij MR wilde men nog niet reageren op de uitlatingen van FDF-voorzitter Olivier Maingain en Brussels parlementslid Didier Gosuin. Wel werd intussen de persconferentie geannuleerd waarop partijvoorzitter Didier Reynders vanmiddag de MR-lijst voor de Europese verkiezingen zou voorstellen.

CDH

Brussels CDH-minister Cerexhe zei in een reactie dat zijn partij niet afkerig staat tegenover een toenadering. Politici zoals Disier Gosuin 'hebben een overtuiging die veel dichter bij het CDH staat', zegt Cerexhe. Ook de terugkeer van Gérard Deprez (die behoort tot de MCC-vleugel van de MR) zou niet uitgesloten zijn. 'Van zodra zijn politieke formatie het volledige CDH-programma onderschrijft, staat de deur open.'
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees